Annons
Annons


Allt färre drabbas och dör av hjärtinfarkt


Dödsfallen pga akut hjärtinfarkt har minskat rejält de senaste 20 åren.

Andelen som drabbas och dör av akut hjärtinfarkt har minskat kraftigt under den senaste tjugoårsperioden. Dödligheten har minskat med 58 procent mellan 1990 och 2010.

Det visar en ny rapport från Hjärt-Lungfonden, som just nu samlar in pengar till forskningsprojekt om hjärtinfarkt.

Annons

– Den svenska hjärtforskningen är i världsklass. Tack vare framsteg inom forskningen och vården minskar dödligheten och vi får också fler friska år, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Kraftig minskning
Rapporten från Hjärt-Lungfonden baseras på statistik från Socialstyrelsen och visar att andelen som drabbas av akut hjärtinfarkt har minskat kraftigt under den senaste tjugoårsperioden. År 1990 drabbades 656 personer per 100 000 invånare, ett antal som har minskat till 453 personer per 100 000 invånare 2010.

Färre dör
Av de som drabbas av hjärtinfarkt är det också färre som avlider. Mellan 1990 och 2010 har dödligheten minskat från 286 till 120 personer per 100 000 invånare. Det innebär en minskning med 58 procent.

– Även om det är en positiv utveckling finns det bakom varje siffra en människa som drabbats, dött och lidit i onödan. Därför finns det fortfarande många utmaningar för hjärtforskningen, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Vanligaste dödsorsaken
Hjärtinfarkt är den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige för både män och kvinnor. 2010 dog cirka 9 000 personer i hjärtinfarkt.

Med forskningens hjälp vill Hjärt-Lungfonden halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt inom tio år och därmed rädda 5 000 liv årligen. Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till forskningsprojekt om hjärtinfarkt och informerar om sjukdomen under november och december.

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…