Annons
Annons


Allt fler löpare skadar sig – var fjärde olycksdrabbad


Löpning är härlig motion, men samtidigt en av de mest skadedrabbade träningsformerna.

I takt med att löpning har blivit en folksport ökar även antalet som skadar sig. Enligt ny statistik har var fjärde svensk skadat sig genom löpning, och de olycksdrabbade har blivit fler de senaste åren.

Annons

Inför att högsäsongen med längre motionslopp nu drar igång tipsar försäkringsbolaget Trygg Hansa om hur du undviker skador och vad som gäller om olyckan skulle vara framme.

Män värst
I en undersökning som försäkringsbolaget genomfört svarar 24 procent av svenskarna att de skadat sig i samband med löpning; 22 procent uppger att de någon gång skadat sig i samband med löpträning och 2 procent i samband med ett organiserat motionslopp. Män skadar sig i större utsträckning än kvinnor, 28 procent jämfört med 16 procent.

Gilla Allas.se på Facebook

Skadorna har ökat
Enligt en tidigare studie som gjordes 2011 var löpning den mest skadedrabbade sporten, var femte svensk motionär (20 procent) uppgav då att de skadat sig i samband med en löprunda. I takt med att löpning blivit alltmer populärt så verkar även antalet skadade löpare ha ökat.

Främst yngre
Yngre skadar sig i större utsträckning än äldre. Mest skadebenägen är man i åldersgruppen 18-34 år där en tredjedel uppger att de skadat sig. I åldersgruppen 35-54 år är andelen 23 procent respektive 14 procent i åldersgruppen 55-74 år.

– Generellt sett finns en tendens att män och yngre är mer tävlingsfokuserade även vid träning. En yngre person som kommer från en annan sport och har bra grundkondition tycker sig kanske inte behöva tillvänjningsfasen och går ut för hårt. Går man från noll till hundra på en gång ökar förstås risken för skador, fortsätter Anders Szalkai, träningsexpert och långdistanslöpare.

Mest i Jönköping minst i Värmland
Mest skadedrabbad är man i Jönköpings län (27 procent har skadat sig under löpträning och 2 procent i samband med ett motionslopp), Gävleborgs län (24 + 5 procent) och Örebro län samt Blekinge län (24+3 procent vardera).

Minst skadedrabbad är man i Värmlands län (85 procent har aldrig skadat sig i samband med löpning), Östergötlands län, Kalmars län och Dalarnas län (82 procent vardera).

Sju av tio motionerar
Svenskarna ett motionerande folk: Sju av tio (70 procent) motionerar minst en gång i veckan. Tre av tio svenskar, 30 procent, uppger att de någon gång deltagit i ett officiellt motionslopp, och det är vanligare att delta i ett organiserat lopp om man bor i Örebro och Västmanlands län.

– Generellt är löpning en bra träningsform men det innebär också risker då kroppen utsätts för hög belastning. Det är viktigt att inte gå ut för hårt i början och att få kontinuitet i träningen. Dels för att behålla motivationen, men också för att ge kroppen tid att vänja sig och minska skaderisken, säger Anders Szalkai.

Några tips för att undvika löparskador:

 1. Bygg upp och bibehåll din smidighet – stretcha dagligen och i samband med träning.
 2. Inkludera styrka i ditt löpprogram – styrketräning förbättrar en löpares styrka och generella hälsa.
 3. Tänk på näringen – drick mycket och ät en balanserad kost.
 4. Värm upp och jogga ned efter varje runda.
 5. Öka din distans gradvis – för snabba ökningar leder till avsevärt förhöjd skaderisk.
 6. Variera din träning och planera in pauser i din träning
 7. Prata med en träningscoach eller en annan expert som kan ge dig goda råd om hur du kan förbättra din träning
 8. Använd rätt skor – och se till att byta ut dem ungefär vartannat år

 

Att tänka på om olyckan skulle vara framme:

 • Ersättning lämnas vanligen ut av ditt försäkringsbolag för läkarvård, medicin och resor utan någon självrisk.
 • Om du behöver läggas in på sjukhus får du ersättning med ett visst belopp per dag. Vid akut inläggning får du dessutom ett extra belopp på 500 kr (gäller för Trygg-Hansa)
 • Om skadan medför bestående men kan du också få invaliditetsersättning.
 • Förluster som du gör till exempel på anmälningsavgifter som man inte kunnat utnyttja får man inte ersättning för.

Källa: Trygg-Hansa

Om undersökningen
Trygg-Hansa har genomfört onlineintervjuer med 4 374 personer, med hjälp av YouGovs internetpanel. Undersökningen är genomförd bland kvinnor och män i åldern 18-74 år, som utgör ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…