Annons
Annons


Allt ljus på lamporna

För att kunna berätta om livet i hem i Sverige under 1900-talet behöver Nordiska museet komplettera samlingen av belysningsföremål. Under 2015 gör museet därför ett upprop där lampor efterlyses – främst elektriska armaturer, från 1930-talet fram till i dag.


Nordiska museet lampor

Tidstypisk miljö kring 1970. Då spred lamporna gärna ljus i orange. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet

Lampa 1964

Vid symaskinen 1964.

Hem och bostad är ett av museets profilområden och i samlingarna finns belysningsföremål, främst från 1800-talet, bevarade men museet behöver nu hjälp att komplettera samlingen med nyare lampor.

Annons

– Lamporna som sprider ljus över middagens samtal, står på fönsterbrädan, sitter över sängen när du läser din bok eller kastar sitt sken över barnens läxor – det är den typen av lampor vi vill komplettera samlingarna med, säger Maria Maxén som är intendent på Nordiska museet och ansvarar för insamlingen.

Gilla Allas.se på Facebook

Berättelsen kring lampan är lika viktig att samla in som själva föremålet.

– Att veta vem som ägt en lampa och vilken bostad, eller till och med vilket rum, den stått i lär oss mycket om lampan, miljön, tiden och människorna, säger Maria Maxén.

Parallellt med insamlingen bloggar intendent Maria Maxén om fakta, funderingar, historiska tillbakablickar och dagsfärska reflektioner kring ljus och belysning på Belysningsbloggen.

Uppropet pågår hela 2015 och den som vill erbjuda en lampa till museet är välkommen att höra av sig med bild och berättelse via e-post till [email protected]


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…