Annons
Annons


Allt mer skräp på Kebnekaise


kebnekaise

Plastförpackningar från frystorkad mat, toapapper och godispapper skräpar ned Kebnekaise. Fem fulla säckar med skräp plockades nyligen av medlemmarna i Expedition: Clean-Up Kebnekaise.

Nedskräpningen i fjällvärlden ökar, vilket var tydligt vid en expedition där Håll Sverige Rent tillsammans med Försvarsmakten och äventyrarna Renata Chlumska och Oskar Kihlborg plockade skräp under en bestigning av toppen på Kebnekaise.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Det är sorgligt med allt skräp som finns uppe på Kebnekaise, säger Joakim Brodahl, tf verksamhetsansvarig på Håll Sverige Rent. Vi hittade bland annat en mängd plastförpackningar från frystorkad mat. Det saknas logik i att orka bära upp maten men inte bära ned förpackningarna.

Antalet besökare i fjällvärlden ökar, vilket även nedskräpningen gör. Fem fulla säckar med skräp plockades på några dagar under expeditionen på Kebnekaise. Det mesta samlades in kring Kebnekaise fjällstation och runt toppstugorna, men skräp hittades även ute på fjället.

– Det känns som ett mycket viktigt arbete som vi genomförde under Expedition: Clean-Up Kebnekaise, säger Renata Chlumska. Naturen är min arbetsplats och min arena, och jag vill verkligen förmedla hur viktigt det är att vi håller rent i naturen och att vi värnar allemansrätten.

Expedition Clean-Up Kebnekaise genomfördes den 25-29 augusti i samverkan mellan Håll Sverige Rent och Försvarsmakten, Renata Chlumska, Oskar Kihlborg, Tommy Gustafsson och filmaren Tomas Pickelner. Försvarsmaktens bergspluton bärgade samtidigt haveridelar efter en flygolycka 2012.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…