Annons


Andréa, 29, är Sveriges bästa hemmabagare

Andréa Brändström, 29, heter Sveriges bästa hemmabagare. På tisdagskvällen kunde tv-tittarna se henne ta hem segern i "Hela Sverige bakar", efter en rafflande final med många känslor. "Jag fattar ingenting. Här står jag, och har vunnit Hela Sverige bakar 2017", säger Andréa i programmet.


Efter en hel säsong av söta tårtor och härliga bakelser, är det till slut bara tre deltagare kvar i ”Hela Sverige bakar”. Redo att göra upp i finalen är Bradley Peter, 27, Johanna Bergström, 27, och Andréa Brändström, 29.

Annons

Bradley Peter, Johanna Bergström och Andréa Brändström i finalen av ”hela Sverige bakar”. Bild: TV4

I finalens första deltävling gäller det för deltagarna att skapa en födelsedagstårta. Och födelsedagsbarnet är inte vem som helst, utan 10-åriga Emelie. Hennes största intressen är fotboll och musik och popduon Marcus&Martinus är den stora favoriten. Vad gäller hennes tårta har hon några specifika önskemål.

Gilla Allas.se på Facebook

– Jag tycker att det ska vara bra smaker och stilren men ändå påhittig, säger hon i programmet.

Emelie är födelsedagsbarn i ”Hela Sverige bakar” 2017. Bild: TV4

Vanilj, choklad, kola och jordgubbar eller hallon är Emelies favoritsmaker och det gäller att lyfta fram hennes intressen i utförandet. Finalisterna tar sig an uppgiften med stort allvar. Bradley satsar på en färgglad fotbollstårta.

– Det kommer bli rosenvattenganache, hallon och mjölkchoklad och så lite citron och jordgubbar. Och så fotbollar som exploderar på toppen, säger han i programmet.

Bradley Peter. Bild: TV4

”Mitt livs utmaning”

Medan Johanna satsar fullt ut på Marcus&Martinus-tema bakar Andréa på höjden.

– Idag gör jag en trevåningstårta med vanilj- och citronbottnar. Jag kommer att ha en marängsmörkräm, en chokladkräm, en kolasås och en halloncurd.

Andréa Brändström i full gång med sitt tårtbak. Bild: TV4

Eftersom det är final är domarna Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg extra hårda. De förväntar sig perfekt gräddade bottnar, välsmakande krämer och raka och välkomponerade tårtor. Och tårtmomentet ska visa sig vara en klurig utmaning.

– Det här kommer att bli mitt livs utmaning. Jag har aldrig gjort så här stort och så här mycket under ett tillfälle, säger Johanna i programmet.

”Inte färdiggräddad”

Trots att deltagarna får 4,5 timmar på sig blir det knappt om tid i slutet. Andréa stöter på problem när hon tar ut sina bottnar ur ugnen.

– Jag lyfter på min översta botten och inser att den inte är färdiggräddad. Det här känns så tråkigt, jag har ingen chans att göra om den utan jag får bara gilla läget och göra det bästa av det.

Domaren Birgitta Rasmusson och Andréa Brändström inspekterar Andréas tårtbotten. Bild: TV4

Men till slut är tårtorna färdiga och även om deltagarna inte riktigt har hunnit med det sista finliret, imponerar deras skapelser på Birgitta och Johan.

– Du har klarat det galant, för den här tårtan var väldigt saftig. En barntårta ska vara söt, skojfrisk och lekfull. Den här sitter som en klatsch, säger Birgitta om Bradleys fotbollstårta.

Men just när finalisterna pustat ut efter tårtbaket är det dags för dagens andra utmaning.

– Födelsedagskalaset är inte riktigt komplett än. Vi vill se tre olika bakverk, tio av varje, som passar till just ert barnkalas. Ni kommer få en timme och 45 minuter på er, säger programledaren Tilde de Paula Eby.

Får ge ut en bakbok

Att skapa tre bakverk på mindre än två timmar tas emot med blandade känslor. Medan Andréa relativt snabbt kommer på att hon ska laga en minimuffin, en mördegskaka och en popcake, tar stressen överhanden för Johanna.

– Jag vet inte hur jag tänker just nu, min hjärna vill springa härifrån. Den går i slowmotion och det låser sig. Jag och snabba beslut, det existerar inte. Och tre olika beslut – jag vet inte ens var jag ska börja, säger hon.

Johanna Bergström i finalen av ”Hela Sverige bakar”. Bild: TV4

Till sist är alla bakverken avklarade, domarna har provsmakat och överlagt. Snart avslöjar de att Sveriges bästa hemmabagare, som dessutom vinner ett bokkontrakt och får ge ut sin egen bakbok är – Andréa Brändström.

Johan Sörberg, Birgitta Rasmusson och Tilde de Paula Eby under prisceremonin. Bild: TV4

Det blir prisutdelning och champagne. Men själv verkar vinnaren mest chockad och förvånad.

– Jag fattar ingenting! Här står jag, och har vunnit ”Hela Sverige bakar” 2017! Jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger hon lyckligt i programmet.

Andréa Brändström – vinnare av ”hela Sverige bakar” 2017. Bild: TV4

Till vardags jobbar Andréa som gruppträningskoordinator och platschef, men drömmer om att en dag öppna ett eget café med fokus på frukost och tårtor.

Finalen av ”Hela Sverige bakar” sänds tisdagen den 12 december 20.00 i TV4. 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…