Annons
Annons


Andreas Weise: Jag är rädd för att misslyckas

Han var en busig unge och en stökig tonåring. Föräldrarna var bekymrade och blev särskilt ledsna när han ertappades med kokain. Men nu är Andreas Weise lika skötsam som pappa Arne. Och deras relation är bättre än någonsin.


Melodifestivalen Östersund 2015

Andreas sökte inspiration i New York inför den stundande Sinatraturnén.

Andreas Weise gör inte pappa Arne besviken längre

Mina vilda år är över

När familjen skulle åka till sommarstugan satte pappa Arne på musik i bilen. Oftast ett kassettband med Frank Sinatra.
Lillasyster ville att de skulle stänga av – medan storebror Andreas i stället ropade ”Höj ljudet!”
– Det är nog inte många barn i 7–8-årsåldern som gillar Sinatra. Men för mig blev han tidigt en lika stor favorit som för pappa. Jag tycker om att det är glad musik som svänger mycket, och på senare år har jag börjat uppskatta texterna alltmer. Jag föredrar att lyssna på texter som har ett meningsfullt budskap, berättar Andreas, 28.
Under högstadiet och gymnasiet uppträdde han gärna och sjöng musiklegendens låtar.
– Knappast det som var mest inne bland mina kompisar. Men jag fick bra respons. Så drömmen att bli artist växte ännu mer.

Fick alltid nej

Men vägen dit blev lite krokigare än han tänkt sig.
En del kanske tror att det är en stor fördel att ha en pappa som är igenkänd överallt. För Andreas var det snarare en nackdel då han försökte slå igenom som artist.
– Det är inte så att jag åkt gräddfil. I början var det svårt att bli tagen på allvar. Kunde jag verkligen sjunga eller försökte jag bara bli en kändis som pappa?
Under åtta års tid skrev han låtar på sin fritid och spelade in demos. Men svaret från skivbolagenen var desamma.
– Jag frågade mig om det var dags att sluta drömma.
En kombination av att Andreas älskar musik och att underhålla – samt inte är typen som ger upp i första taget – gjorde att han ändå fortsatte.
Hans producenter övertalade honom att söka till ”Idol” 2010. Där fick han kommentarer som ”Var är Arne nu då?” och ”Det är inte julafton i dag” av jurymedlemmarna. Men skämten om pappan störde inte ett dugg.
– Jag är så van, och det är ju heller inget jag skäms över på något sätt. Jag är stolt över pappa och det han gjort.
Femteplatsen i ”Idol” ledde till det efterlängtade skivkontraktet – och han fick även delta i ”Let´s dance” året därpå.
– Jag har fått kämpa mycket för att visa vad jag går för så visst kändes det som en stor lättnad. Samtidigt är jag inte den som slår mig till ro utan vill utvecklas hela tiden. Jag är rädd för att misslyckas, att inte nå mina drömmar. Musiken är så pass viktig för mig i livet.

Erkände brottet

Föräldrarna skildes när han var i femårsåldern. Andreas bodde mest hos mamma Agnetha. Men han var med pappa varannan helg.
Att fira julafton med sin far var aldrig att tänka på under uppväxten, i alla fall inte fram till 2002.
– Jag brukade lura min syster att om hon tittade bakom tv:n så satt pappa där. Det kändes ändå inte konstigt eftersom vi var så vana vid det, och han kom oftast dagen efteråt i stället.
Relationen med Arne var under vissa år tuff. Speciellt under tonåren, då Andreas var ganska stökig. Framförallt i skolan.
– Redan i fyran klottrade jag på skolgården och gjorde klassiska skolstreck. Det gick så långt att lärarna hade ett stort möte när jag gick i sjuan, där de sa att om jag fortsatte skulle jag inte få några slutbetyg. Pappa tyckte givetvis det var väldigt jobbigt. Han har alltid skött sig och varit ett föredöme. Men mig var det ständigt problem med, mina kvartssamtal varade ett par timmar. Mamma och pappa hade ett jäkla jobb med mig och jag har alltid varit strängt uppfostrad.
2008 ertappades Andreas med kokain på krogen. Straffet blev 25 000 kronor i böter – och han erkände senare för sina föräldrar.
– Först var jag rädd för att de skulle känna att jag var tillbaka på det stadiet jag var som yngre. Men vi pratade ut och numera sysslar jag inte med något värre än snus. Och att njuta av rödvin då och då, ler han.

Annons
Arne Weise och sonen Andreas står varandra mycket nära.

Arne Weise och sonen Andreas står varandra mycket nära.

Vill underhålla

Äventyr är också något han uppskattar.
– I Mexiko förra året dök jag för första gången och det var fantastiskt – ett nytt stort intresse.
I fjol tog Andreas även körkort vid 27 års ålder.
– Jag började övningsköra redan när jag var 16 och hade tänkt ta körkortet när jag fyllde 18. Men så kom annat emellan och jag sköt upp det. När jag turnerade med Diggiloo förra sommaren märkte jag hur skönt de andra artisterna hade det som bara kunde sticka i väg med sin bil när de ville. Därför gav jag mig sjutton på att äntligen göra det.
Förberedelserna inför höstens turné ”Sinatra Christmas” tillsammans med Christer Sjögren och Gunhild Carling, premiär 27 november, inleddes redan i våras, då Andreas spenderade en del tid i Sinatras hemstad New York.
– Det är en underbar stad och jag fick mycket inspiration. Bland annat besökte jag 415 Monroe street där Frank föddes. Var även inne i Sinatras favoritrestauranger och klubbar där han spelade.
Turnén är passande då den ligger mittemellan två Sinatrajubileer. Förra året var det 60 år sedan han gjorde sin mytomspunna Sverigeturné – och 2015 är det hundra år sedan Frank föddes.
– Det bästa är att han var en sådan entertainer. Han stod inte bara rakt upp och ner och sjöng – utan bjöd på show som underhöll publiken. Jag älskar hans lekfullhet och bus på scenen, med överraskningar. Just det sättet att enagagera publiken är något jag själv strävar efter.

Rädd bli kär

Andreas ser också fram emot att uppträda med Christer Sjögren och Gunhild Carling.
– Det finns enormt mycket material att ta av. Sinatra gav ju ut 60 plattor och det lär man ju aldrig komma i närheten av. Men Christer är säkert snart uppe i de trakterna, han är ju otrolig…
Andreas växte upp med den här musiken och i framtiden kommer hans egna barn också att få göra det.
– Jag vill gärna bli pappa, men det är inte aktuellt ännu. Till att börja med är det ju en fördel om jag hittar någon att få dem med, ler han.
Efter uppbrottet från sin förra flickvän 2009 har Andreas blivit lite rädd för att bli kär igen.
– Jag är en väldigt öppen och social person, men att släppa in folk på riktigt gör mig obekväm. Den rädslan kommer nog alltid att ligga inom mig.
Relationen med pappa Arne är däremot starkare än någonsin. De hörs ofta av och träffas.
Spexaren Andreas för även arvet vidare genom att imitera sin far på scenen.
– Jag är imponerad över duktiga imitatörer som Jörgen Mörnbäck, Göran Gabrielsson och Robert Gustafsson. Själv är jag långt ifrån samma klass men gör gärna bland annat Jan Guillou, Magnus Härenstam – och pappa. Fast det är ju lite fusk, honom har jag ju hört en del genom åren, avslutar Weise den yngre med ett stort skratt.

AV JOAKIM LÖWING

FOTO: PONTUS HÖÖK OCH ALL OVER PRESS


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…