Annons
Annons


Framtidens mat – alger!

Mer än varannan svensk kan tänka sig att äta alger i framtiden. Samtidigt säger bara var fjärde blankt nej till en framtida meny med alger, insekter och laboratorieodlat kött, visar en ny undersökning.


Alger.

Alger kan bli framtidens mat.

Mer än varannan, 56 procent, svarade att de kan tänka sig att äta alger i framtiden enligt en ny Sifoundersökning som Coop beställt inför omröstningen av årets Änglamarkspris. 27 procent kunde tänka sig odlat kött, medan var femte, 19 procent, var öppna för att äta insekter.

Annons

– I dag får vi en stor del av vårt protein från mat som inte är hållbar i längden. Vi måste tänka nytt för att jordens resurser ska räcka, så det är glädjande att svenskarna är nyfikna på framtidens mat, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury.

Yngre positiva

En av fyra tillfrågade, 25 procent, sade nej till alla alternativ. Den största öppenheten inför framtidsalternativen finns hos de yngre.

Gilla Allas.se på Facebook

– Nya råvaror lockar fram nya sätt att laga mat. När vi ställer om till att äta mer hållbart kommer det att ge oss spännande smakupplevelser vi aldrig varit med om förut, säger Paul Svensson, jurymedlem för Änglamarkspriset och kock som står bakom restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är engagerad i hållbar gastronomi.

Vinnare ska koras

Temat för årets Änglamarkspris är hållbar mat. De fyra finalisterna är ekobonden Adam Arnesson, Blåskal, Gårdsfisk och Scandinavian Organics.

Röstningen pågår på www.coop.se och är öppen för alla. Den 4 september presenteras vinnaren på Skansens Sollidenscen i Stockholm. Prissumman är 100 000 kronor.

Änglamarkspriset instiftades 2002 av Hasse Alfredson och familjerna Taube och Danielsson som en hyllning till naturen och planetens fortsatta positiva utveckling.

Läs också: Årets 8 läskigaste hälsotrender!

LÄS OCKSÅ


(14)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…