Annons
Annons


Anjas tragiska barndom tog Youtube med storm

En deg i golvet, en kondom genom näsan, men också djupa berättelser om en fruktansvärd barndom. Anja vågar bjuda på sig själv i sina filmer och det har gjort henne till en Youtube-succé.


Anja Rosenskjold Youtube

Anja med sin älskade hund Tyson.

Text och foto: Susanne Stamming

Anja Rosenskjold, 44, är uppvuxen i en liten stad i Danmark och bodde efter det en period i Sverige innan det blev Danmark igen. Det var också där hon träffade mannen som skulle bli pappa till hennes barn. Hon flyttade till Sverige för gott och började sedan jobba med allt från städning och kundtjänst till säljare.
När Anjas dotter Kammi var 16 år startade hon en youtube-kanal som snabbt blev mycket populär. Men med populariteten kom något av ett ansvar att uppdatera och lägga ut nya filmer ofta.
– När Kammi skulle åka till Turkiet på semester fick jag ta över tillfälligt. Då hade jag ingen aning om att det skulle vara så roligt, berättar Anja, som i några dagar fick känna på hur det var att bli uppmärksammad av tiotusentals människor.

Annons

Succé direkt
Först var Anja lite nervös över att lägga ut filmerna där hon och några väninnor spexade, för hon ville inte förstöra för dottern. Men reaktionerna i kommentarsfältet var översvallande och när Kammi kom hem visade det sig att många följare ville att hennes mamma skulle vara med oftare.
– Då blev man ju glad, ler Anja.
Hon beslöt sig för att satsa på en egen youtube-kanal.
– Men då var jag tvungen att lära mig redigera och sånt. Som tur är har Kammi lärt mig en del, så jag kunde lägga på ljud och text. Mitt mål var att få 5 000 följare, säger Anja.
Men det behövdes träning.
– Jag gick stegvis; filmade, klippte ihop, la på musik och kanske lite specialeffekter. Första gången jag skulle lägga ut en film hade jag ångest över vad andra skulle tycka – och om det överhuvudtaget var någon som skulle titta.
I juni 2015 gick startskottet. Och Anja behövde aldrig vara orolig. Hon fick mängder av positiva tillrop och många visningar.
– Nu har det blivit lite prestationsångest istället. Det gäller ju att behålla nivån och helst vara lite bättre varje gång, berättar Anja.

Bjuder på sig själv
Hon sitter i det fina köket i lägenheten där hon och Kammi bor med sina hundar Tyson och Anton. Hundarna springer kring hennes fötter i hopp om att få något gott, och med nybakade bullar på plåten finns det kanske en chans om en tappad smula eller två. Det har ju hänt förr. Köket är också platsen där många filmer blivit till med en enkel kamera och några stora ljusboxar.
Anjas kanal heter helt enkelt ”Anja Rosenskjold” och det blir en hel del bakning och galna upptåg för den som tittar.
– Jag har aldrig haft problem med att bjuda på mig själv. Har nog alltid varit öppen och pratat på i sällskap. Jag är inte rädd för att göra bort mig, skrattar Anja.
– Att baka och hitta på nya recept är också min grej, fortsätter hon. Jag är ingen hälsokostmänniska och det tror jag många tycker är skönt.
Till hennes förvåning är det mest tjejer i åldern 17-24 som följer hennes filmer, men alla ålderskategorier finns med.
– Jag tror många unga är väldigt ensamma i sina familjer och då blir det som att de är en del av vår familj. Köket är ju en sådan plats. En del har också berättat att de skulle vilja ha mig som mamma. Alla har det inte så lätt, tror jag. Man blir lite ställföreträdande psykolog för dem som inte har något stöd hemma, säger Anja.

Övergrepp
Att hon skulle bli till hjälp för sina följare var inget hon väntat sig när hon startade sin kanal och även om det kan vara tufft med det trycket, är det något hon känner är viktigt.
– Jag försöker hänvisa dem vidare till Bris. Det är jobbigt att höra att så många mår dåligt.
Nu har Anja inte haft det lätt själv heller och till slut tog hon mod till sig och berättade om en mörk del av livet i hennes kanske mest sedda inlägg; ”Min barndom var ett helvete”. Se den rörande filmen här:


– Jag hade verkligen inte räknat med den respons jag fick. Det var helt galet. Jag lade upp klippet efter att jag gjort en grej för Bris och jag gjorde det för alla som haft liknande erfarenheter, men trott att de var ensamma, berättar Anja.
Hon började med att visa en bild på en tjej som aldrig log eller skrattade före sex års ålder, och förklarade sedan att tjejen var hon själv.
Anjas föräldrar skildes tidigt och hon och hennes bror fick en jobbig start på livet. Det fanns inte alltid mat hemma och barnen gick med blöjor tills de var fem år gamla. Men Anja älskade att ibland få vara vara hos släktingar, där det kändes lyxigt, fram tills att en släkting började förgripa sig på henne.
– Jag glömmer aldrig hans ögon kvällen då allt förändrades. Det kändes så fel, men jag förstod inte varför. Något förstördes inom mig då, säger Anja.
Det idylliska livet hos hennes släktingar fick plötsligt ett pris och allt var förstört.
– Senare, när jag var sex år, hände något jag tyckte var jättekonstigt. Vår dagisfröken skulle köra mig och min bror hem från dagis. Det hade aldrig hänt tidigare, vi cyklade eller gick själva, berättar Anja.

Duktig flicka
Det visade sig att hon och brodern skulle få bo hos sin dagisfröken tills man hittade en fosterfamilj till dem. Tiden hos ”dagismamman” skulle bli något av det bästa under Anjas barndom.
– Jag minns deras vita folkvagnsbubbla och att jag fick Anton Bergs choklad i prassligt papper. Det kändes så speciellt att än idag köper jag alltid denna choklad till jul. Jag hade aldrig fått något så fint.
Men sedan hittade man en fosterfamilj och det blev dags att flytta. Tyvärr talade ingen om varför de skulle bo där, så Anja trodde det var hennes fel.
– Det blev att jag alltid försökte vara till lags och vara den duktiga flickan, för att min mamma skulle vilja ha mig igen. Trots att jag egentligen hade det bättre hos fosterfamiljen. Men jag hoppades och varje gång mamma skulle komma och hämta oss över helgen gick jag upp till vägen för att titta efter henne. Men väldigt ofta kom hon inte. Det var svårt, säger Anja. Jag önskar någon hade sagt att det inte var mitt fel.
Hon och brodern stannade ungefär fem år i fosterfamiljen. Sedan fick de flytta tillbaka till sin mamma, precis som Anja alltid velat.
– Men då började de värsta åren i mitt liv. Vi flyttade runt hela tiden. Jag bytte skola nio gånger, alltid utan förberedelse. Varje gång blev det värre, med ett eskalerande missbruk. En gång lämnades vi ensamma i en vecka. Då var jag fjorton år. Det fanns inget kol att elda med, ingen mat, ingenting, berättar Anja.
Under hela tiden var det ingen som hjälpte henne, trots att många visste om det i grannskapet.
– Skolan var räddningen. Där fick jag höra att jag var duktig. Jag önskar jag kunde tala om för många av dessa lärare hur mycket de betydde för mig.
Men hemma var det värre, mellan 12-14 års ålder pågick också de värsta övergreppen, nu var det en av familjens bekanta som gav sig på henne.

Våldtagen
Första gången var på en födelsedagsfest. Anja blev våldtagen och fick inget stöd när hon ångestfull försökte berätta vad som hänt.
– Jag fick höra att jag säkert missuppfattat allt, att han nog ångrade sig och skulle komma med blommor sedan, helt obegripligt inser jag idag, säger Anja. Det borde ju polisanmälts.
Anja fick också ta ett stort ansvar hemma och var den som gick på föräldramöten, lagade mat och mycket mer. Att bara vara barn fanns inte.
– Det bästa under min barndom var när min mamma till slut träffade den man som jag än idag kallar min pappa, även om han gått bort nu. Då fick vi lite stabilitet, säger Anja.
Videon om Anjas barndom fick ett genomslag hon aldrig räknat med, strax efter hon lagt ut filmen hade hon över 2 000 mejl och massor med kommentarer.
– Inte en enda var negativ. Kanske hjälpte jag någon. Jag hoppas det, för numera vet jag att man kan lyckas i livet trots en fruktansvärd barndom. Man kan bryta mönstret, förklarar Anja.
– Jag fick min egen familj och kunde börja släppa min gamla.
Livet har vänt för Anja och idag har hon nära 100 000 följare på youtube och hon åker på events för youtubers med sin dotter för att möta sina fans, kramas och skriva autografer. Hennes underhållande videos om allt från cupcakes och hemgjord glass till hur man blir snygg för en billig peng eller bakar kanelbullar med ögonbindel, har hittat sin publik och hon har börjat tjäna en del pengar på det.
– Jag har familj, vänner, bil, lägenhet, hundar och det trodde jag aldrig när jag växte upp. Men jag hoppas verkligen att det bevisar att man inte ska ge upp, hur hemsk barndom man än haft.

Detta är Anja Rosenskjold
Ålder: 44 år
Bor: Landvetter
Familj: Döttrarna Kammi, och Anette (utflyttad)
Hundar: Tyson och Anton
Jobbar: Som innesäljare på kontor
Driver: Youtubekanalen Anja Rosenskjold


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…