Annons
Annons


Ann Heberlein vill krossa fördomarna om sin sjukdom

Bipolär sjukdom är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna. Ändå har de flesta inte så stor kunskap om den. I dokumentärserien ”Mina två liv” möter Ann Heberlein, som själv är bipolär, andra drabbade.


"Kunskapen om bipolär sjukdom är låg och fördomarna många". I "Mina två liv" möter Ann Heberlein personer som är bipolära.,Foto: /SVT

”Kunskapen om bipolär sjukdom är låg och fördomarna många”. I ”Mina två liv” möter Ann Heberlein personer som är bipolära.,Foto: /SVT

– Jag vill berätta att vi finns – att det här är en allvarlig sjukdom som medför ett stort lidande, men en sjukdom som det är fullt möjligt att leva med. Fortfarande finns det mycket skam kring psykisk sjukdom. Jag tror att det handlar om en rädsla för svaghet. Vi lever i en tid och en kultur som hyllar styrka – men alla är svaga ibland. Det måste vi se och erkänna, säger Ann Heberlein.

Annons

Producent för programserien är Ann-Linn Guillou, som tidigare gjort Djävulsdansen i SVT.

Bipolär präst

I första avsnittet möter Ann Heberlein bland andra prästen Liza som aldrig tidigare har pratat om sin sjukdom och skejtaren Olof som fick en psykos på en semesterresa i Barcelona. Vi möter även småbarnsmamman Tove som åter igen ska flytta och börja om.

– Bipolär sjukdom drabbar runt två procent av befolkningen – ännu fler om vi räknar med de anhöriga. Kunskapen om sjukdomen är låg och fördomarna många. Tanken är att den här serien ska sprida kunskap och spräcka fördomar, säger Ann Heberlein.

Filip Hammar drabbad

Programledaren Filip Hammar är en annan tv-profil som också är bipolär. Han berättar om sin sjukdom i serien.

Ann Heberlein är författare, universitetslektor, teologie doktor i etik, föreläsare och debattör. Hon slog igenom 2009 med den uppmärksammade boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” där hon gör en filosofisk och poetisk djupdykning i de våldsamma humörsvängningar som kännetecknar en människa som har en bipolär, manodepressiv sjukdom. Ann Heberlein har diagnosen bipolär sjukdom typ 2.

Fakta om bipolär sjukdom:

  • Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.
  • När man har bipolär sjukdom får man återkommande perioder av omväxlande mani och depression. I en manisk period är det vanligt att man har en förhöjd sinnesstämning, är överaktiv och behöver mindre sömn. Vid depression är man ofta nedstämd, håglös och känner sig trött på livet.
  • Risken att någon gång i livet insjukna i bipolär sjukdom är cirka två procent. Ungefär en av femtio drabbas av bipolär sjukdom.
  • Sjukdomen är lika vanlig i hela världen och förekommer hos människor i alla socialgrupper. Man brukar insjukna första gången när man är mellan 15 och 30 år, ofta i tonåren.
  • Människor med bipolär sjukdom löper stor risk att begå självmord. Cirka 15 procent av alla bipolära patienter tar sitt liv. Det tar i snitt mellan 5 och 10 år att få diagnosen bipolär sjukdom.

Mina två liv: Tisdag 26 maj, kl 21.00 i SVT1


(94)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…