Annons
Annons


Anna Book: Min man hittade mig medvetslös i badrummet

Anna Book skulle tävlat i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg på lördag med bidraget "Himmel för två". I sista stund blev bidraget diskvalificerat eftersom låten redan tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision song contest 2014. Men Anna kommer att sjunga "Himmel för två" i programmet ändå, som gästartist. Den här intervjun i Allas gjordes innan diskvalificeringen.


Anna Book tävlar i Melodifestivalens första deltävling i

Jag har varit nära att dö fem gånger

På ett och ett halvt år förlorade Anna Book sex nära och kära. Sorgen efter hennes älskade mamma var värst. Samtidigt kämpade Anna med ekonomiska problem och sin egen hälsa. Det har varit riktigt illa…

AV JOAKIM LÖWING FOTO: PETER ERICSSON, JAN DANIELSSON/SVT

Annons

Anna Book – eller Toledo Book som hon egentligen heter efter att ha gift sig 2001 – är tillbaka i Melodifestivalen för fjärde gången. Vid debuten med ”ABC” var hon bara 15 år.
– Kan inte fatta att det gått 30 år sedan dess. Men det ska bli häftigt och roligt att vara med igen. ”Himmel för två” låter fräsch med ett modernt discosound, sköna rytmer och lite igenkänningsfaktor. Ingen låt jag tror att folk passar på att gå på toa till under sändningen alltså, ler sångerskan.
Författaren Camilla Läckberg har specialskrivit texten för Anna.
– Jag har läst alla hennes böcker och är ett stort fan. Dessutom är hon ju duktig på att skriva låttexter också, därför känns det verkligen kul. Jag känner Camilla lite sedan innan och hon var väldigt lyhörd för vilket budskap jag ville få fram.

Stort tomt hål

Sedan Anna var med 2007 (och slutade nia i finalen med ”Samba Sambero”) har mycket hänt i hennes liv. Inte minst under en 1,5 år lång period mellan 2009 och 2010 – då sex väldigt nära personer gick bort.
Allra värst var bortgången av Annas älskade mamma, men även hennes svärmor, moster, en vän och två barndomskompisar dog.
– Det var en hemsk och fruktansvärt tuff mardröm som aldrig tog slut. Jag hade svårt att förstå allt som hände. Sorgen gör fortfarande ont. Jag stod min mamma otroligt nära. Hon lämnade ett stort, tomt hål efter sig och fattas mig kopiöst mycket varje dag. Det kommer aldrig att bli bättre. Sedan är det mycket glädje när jag tänker på henne och kan skratta åt alla roliga minnen. Det jobbiga är att inte kunna dela nya händelser med henne.
I samma veva drabbades Anna också av två tunga skattesmällar.
– Jag var för snäll och godtrogen och litade på människor inom musikbranschen – för att sedan bli blåst och tvingas stå för notan själv. Jag kände mig som en stor idiot. Plötsligt var jag av med alla mina pengar och det var sinnessjukt att återhämta sig, kändes nästan som att bli avrättad.
Anna orkade till slut inte mer. Hon tappade lusten för allt och mådde enormt dåligt – höll på att knäckas totalt.
– Utan min underbara man Roberto och mina tre barn hade jag inte levt i dag, så mycket kan jag säga. De fanns där hela tiden och gav mycket kärlek. Det var inte lätt att kämpa sig tillbaka. Jag blev också sviken av flera jag trodde var mina vänner. Många äter, dricker och dansar när det är fest och solen skiner – men i mörkare stunder går det inte att räcka ut handen till den som ligger ner. Jag lärde mig otroligt mycket och har blivit bättre människokännare sedan dess.
Utöver sorg och ekonomiska problem har Anna dessutom varit väldigt sjuk själv och varit nära döden inte mindre än fem gånger. Hon har lidit av bukväggsbråck (bukväggen som håller tarmarna på plats går sönder) och drabbats av tarmvred två gånger.
– Jag har opererat min mage hela 17 gånger hittills. Bland annat efter att ha gått igenom tre dramatiska förlossningar med kejsarsnitt. Jag vill varna andra kvinnor för att prova det, om de inte måste. Jag hade tur två gånger, men det kunde gått riktigt illa.

Fann ingen puls

Men värst var det 2010, då hon opererades för bukväggsbråck och fick blodförgiftning i magen.
– Jag mådde sämre och sämre när jag kommit hem och blev värre dagen därpå. Därför ringde jag min man på jobbet, som kastade sig på cykeln. När Roberto kom hem låg jag på badrumsgolvet och blödde ur munnen. Jag var helt grå i ansiktet och han hittade ingen puls. Roberto fick givetvis panik och ringde ambulansen. Sedan fick jag ligga 27 dygn på intensivvårdsavdelning. Läkarna trodde inte jag skulle överleva först. Men jag hade änglavakt.
Anna lider dessutom av hormonsjukdomen PCOS, som ger för höga halter av det manliga könshormonet testosteron. Den har påverkat vikten och är något hon fått lära sig att leva med.
– Jag har alltid haft väldigt svårt att gå ner i vikt, medan någon annan som har PCOS kan drabbas av till exempel väldigt mycket behåring, berättar hon.
Som mest visade vågen 128 kilo – men magsäcksoperationen 2008 gjorde att resan mot en lägre vikt kunde starta.
– Jag har fått lära mig äta ofta och regelbundet – men med små portioner – och kombinera det med träning. Det har fungerat jättebra.
Senaste åren har det tagit fart ordentligt – då Anna gått ned hela 59 kilo! Nu är hon nere på 71 kilo och närmar sig drömvikten på 60 kilo.
– De senaste tre åren har relationen till min kropp blivit sundare och sundare. Jag är inte ute efter att bli smal för att bli smal. Jag vill bli lite mindre eftersom jag vet att det kommer att stärka min kropp ännu mer. Det kommer att leda till att jag kan leva mitt liv fullt ut på ett annat sätt, samtidigt som hälsorisker med att vara så stor minskar.
Anna tränar i stort sett varje dag – mest handlar det om promenader i rask takt, crosstraining och styrketräning. I höstas sprang hon Tjejmilen för första gången.
– Jag hade aldrig sprungit innan och tyckte först det var tråkigt och jobbigt. Men svärsonen Hristos, som vunnit ”Biggest loser”, har tränat mig. Jag är stolt över mig själv och nu känns det som att det har blivit min grej.

Drömmen slog in

Anna vill gärna fungera som ett föredöme och inspiration för andra.
– Kan jag, kan alla andra också. Nu har jag bestämt mig för att springa en amerikansk motsvarighet till Tjejmilen i New York. Kanske redan i år.
Vid hennes sida stöttar hela tiden Roberto – som hon träffade 1998 och har två gemensamma barn med: Antonio, 15, och Vanessa, 13.
– En bekant gick förbi mitt hus med Roberto en dag och ville presentera oss för varandra, så de ringde på dörren. Jag hade separerat bara fyra månader tidigare och var inte så intresserad av att träffa någon ny. Tre veckor senare fick Roberto nyckeln till min lägenhet, haha…
Anna minns att hon sa till sin mamma att det var mannen hon skulle gifta sig med och få två barn med som skulle heta… ja, just det – Antonio och Vanessa!
– Det finns faktiskt skrivet i min dagbok, så det är inget jag hittar på i efterhand, skrattar Anna. Tänk att det blev precis som jag drömde om.
Att hon föll just för honom berodde på flera saker.
– Roberto är en så otroligt fin, omtänksam och charmig person. Han är rolig, ler mycket och är så långt från en egoist eller besserwisser man kan komma – han bara ger och ger. Min kärlek växer för varje dag – jag är faktiskt mer kär nu än när vi var nyförälskade.
Paret gifte sig 30 juni 2001 och firar 15 år som makar i sommar.
– Viktigast för att få ett långt äktenskap tror jag är att kommunicera – att prata om allt och ta upp eventuella problem på ett tidigt stadium. Samtidigt måste man respektera varandra för den man är – och att visa kärlek varje dag förstås. Det går inte att skylla på att man ”inte har någon lust”. Jag kan verkligen längta efter Roberto ibland, att få krama och kyssa honom och det är underbart efter så många år ihop.
Närvarande mamma
Anna blev mamma första gången när hon var 21 år, till dottern Felicia nu 24 år, och har alltid tyckt om den rollen.
– Jag ser mig som en väldigt omtänksam, snäll och närvarande mamma och hoppas att mina barn upplever detsamma, haha. Vi har lovat att inte ha några hemligheter för varandra när det gäller viktiga saker, eller om de mår dåligt av någon anledning. Sedan älskar jag att ha barnasinnet kvar och kunna vara lite barnslig ibland. Jag försöker hänga med genom att lyssna på samma musik och spela samma spel på mobilen. Det gör att jag ofta blir bra kompis med deras vänner också, ler hon.

Gilla Allas.se på Facebook

Född: 10 september 1970 i Skärholmen.
Familj: Maken Roberto Toledo, barnen Felicia, Antonio och Vanessa.
Bor: Vid Frösunda i Solna. Har även bostad i Malaga, Spanien.
Intressen: Pyssla i hemmet, baka, laga mat, musik, umgås med familjen.
Bästa egenskap: Positiv och glad för det mesta.
Sämsta egenskap: Har ett hett temperament och kan snabbt blixtra till ibland.
Största fobin: Höjder och att bli inlåst i ett trångt utrymme.
Tyngsta lasten: Ingen speciell egentligen, men jag har gärna isglassen Piggelin i frysen – om jag blir sugen.
Värsta hushållssysslan: Damma, för det tar sådan tid.
Aktuell med: Deltar i Melodifestivalens första deltävling den 6 februari med låten ”Himmel för två”.

Melodifestivalen 2016 Deltävling 1 – Göteborg

melodifestivalen-deltavling-ett

”Aint No Good” med Mimi Werner.
”Bada nakna” med Samir & Viktor.
”Constellation Price” med Robin Bengtsson.
”Dont Worry” med Ace Wilder.
”Himmel för två” med Anna Book.
”Mitt guld” med Pernilla Andersson.
”Rik” med Albin & Mattias Andréasson.

Se Anna Books mello-klassiker ”ABC”

Läs mer om hur Anna Book blev diskvalificerad

LÄS OCKSÅ


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…