Annons
Annons


Annika bröt samman och tvingades tänka om

När Annika kollapsade kände hon sig totalt misslyckad. Men krisen blev i stället en vändpunkt. Nu har Annika skrivit en bok om sin väg tillbaka.


Foto: Terése Andersson, Heart and Soul. Vitsippsströssel 
och fågeltwitter 
är två viktiga anledningar till 
att Annika lyckades ta sig upp ur det mörka hålet och hitta livsgnistan igen.

Nu har jag ett 
levande liv igen

AV ANNIKA GELIN FOTO TÉRESE ANDERSSON, HEART AND SOUL.

Är du en kvinna i dina bästa år som gör allt för att få livet att gå ihop? En kalendernörd med superkrafter att lita på, som har koll på allt och lite till? Jonglerar med jobb, familj och hem och ett antal andra bollar i luften? Har swish och prenumererar på färdiga matkassar men ligger ändå på minus i ditt eget energikonto?
Kanske du har glömt något. Att fylla på dig själv, tanka din egen energi regelbundet.
Det glömde jag och hela livet rasade.
Hösten 2013 dog min pappa hastigt en blåsig oktobernatt. Kvar stod vi stumma, hans tre döttrar och vår mamma, barnbarn och svärsöner, och försökte förstå det ofattbara. Han hade ju klarat kampen mot cellgifterna, vi firade honom med ballonger och grillning i juni. Nu sa hans hjärta ifrån.
Den kyliga höstvinden grep tag om min själ, jag blev så yr att jag inte kunde gå och stå. Sjukskrivningen blev ett faktum. Tvåbarnsmamman och kommunikatören fick tillbringa veckor i soffan på altanen med filten över sig. Huvudet kokade av tankar och frågor. Hur skulle det gå?

Allt var svart

Det var slutet på ett turbulent år med cancer, stroke och epilepsi i familjen. Lägg därtill en dotter med autism, mycket att göra på jobbet och nära vänners skilsmässa så är det inte konstigt att jag drabbades av utmattning.
Jag som alltid varit den starka och glada som klarat allt klarade plötsligt ingenting längre. Vem var den där ledsna och matta kvinnan som släpade sig mellan soffan och sängen? Som bara grät och grät precis som att tårarna aldrig skulle ta slut? Det var jag. En spillra av den duktiga Annika, en skugga av en kompetent och livsglad kvinna som plötsligt såg livet i tjockaste svart och önskade att natten aldrig skulle ta slut eftersom dagen var så svår att mäkta med.

Lät andras 
behov gå före

När man får uppleva hur det är att inte ha någon energi kvar ligger det nära till hands att fundera kring vad som ger energi och lust att leva. Tiden som snurrat så fort så länge hade plötsligt tvärbromsat. För första gången på många år hade jag tid att verkligen tänka efter. Alla deadlines var satta på vänt. Nu kunde jag lyssna inåt och jag ställde frågan till mig själv – vad är det som ger näring åt mitt inre? Vad behöver Annika för att bygga upp sig själv från grunden igen?
Sakta och långsamt insåg jag att jag länge slarvat med livsgnistan, jag hade lyssnat till alla andras behov men struntat i mina egna. Med ens började jag montera upp mig själv från grunden och kunde resa mig upp, bit för bit.
Jag kom på vad jag behöver för att må bra och ha ett levande liv. Det ville jag dela med mig av!
Idén till att skriva en bok låg nära. Dels hade jag redan gett ut några böcker och visste hur roligt och meningsfullt det är att få uppleva den kreativa processen, dels kände jag gång på gång hur den inre rösten drev på mig att sätta igång.
Under mina dagliga joggingrundor skrev jag boken i huvudet, kapitel för kapitel. Funderade över vad som ger just mig kraft. Jag ville pränta ner det där som får kroppen att dansa och hjärtat att sjunga. Det som ger sprakande lust och ett sprudlande liv. Det som inspirerar och lyfter dig, som får dig att känna hur det bubblar i varje cell. Vad är det?

Hittade 
glädjen igen

Ofta handlar det om sånt som är gratis men som ändå gör mitt liv rikt. Som vitsippsströssel. När hagarna i min skog blir en skir, grön tårta täckt med ett vitt lager av sippor. Nu är det fest!
Eller fågeltwitter. Koltrastens och talgoxens kortfattade småprat som ger mig så stor glädje; de berättar att våren är här!
Jag kom fram till 12 krönikor om mina lyckor, mina energikällor. De har alltid varit betydelsefulla, men nu blev de livsavgörande. Jag insåg att energikällorna var byggstenarna som behövdes i grunden för att mitt livs bygge skulle stå stadigt igen. Som musiken och sången. Jag hade inte gett den tid. Nu fick den mitt fokus – och så bra jag mådde! I musiken öppnades dörren till mitt inre vattenfall av flow och där stod jag och varma strömmar av livsglädje sköljde över mig!
Eller min längtan till att bada i sjöar och hav. Kroppens jubel, ruschen från topp till tå! En gratis vitamininjektion för själen! Jag badade så ofta jag kom åt, och njöt.

Fyrkantiga mallar

I maj 2016 gav jag ut boken ”Vitsippsströssel och fågeltwitter” på vulkan.se och kände mig glad ända in i hjärteroten!  Jag hade nått två av mina mål – att ge ut boken och att må bra igen.
Vi lever i en tuff tid där en vacker yta ständigt premieras för det inre, där prestationer alltid går före relationer och människor jagar tid och pengar. Mallen för hur en lyckad människa ska vara blir allt- mer fyrkantig, allt som betraktas som annorlunda är skrämmande och sorteras snabbt ut.
Vi jobbar häcken av oss för att ha råd att renovera och bygga häftiga kök och installera pool och badtunna. Men vi har inte tid att umgås med våra barn och varandra eftersom vi ska hinna så mycket. Många har hundratals kompisar på Facebook men inte en nära vän att prata med om hur det verkligen känns inuti.Vi umgås på sociala medier men blir alltmer asociala med dem som verkligen står oss nära. Tiden och orken finns inte, vi har inte tid för själva livet.
I det här krävande turbosamhället blir det allt viktigare att vara rädd om sin livslåga och veta hur man fyller på i sitt energikonto för att må bra. Hur gör just du?

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Annikas bästa råd för att fånga energi
● Våga vara den du är och lyssna till hur du vill leva ditt liv i smått och stort. Du är funktionsunik och vet vad du mår bra av.
● Satsa på att sova. I det turbosamhälle vi lever i är det många som drar ner på sömnen i tron att ”hinna mer”. Gör tvärtom och du blir bättre rustad för livet.
● Ge tid åt det du tycker är roligt, utan en tanke på prestation. Du kopplar på andra delar av kroppen och blir glad ända in i själen.
● Hitta ditt bästa sätt att röra på dig! Dansa, spring, gå eller cykla och låt endorfinerna spruta!
● Naturen är proppfull av gratis energi. Fånga den på det sätt som du njuter mest av, bada, plocka svamp eller bara sitt på en sten och se dig omkring!

Detta är Annika Gelin
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: I Örebro.
Yrke: Kommunikatör, sångerska, skribent och föreläsare.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…