Annons
Annons


Antibiotika kan ersätta operation vid blindtarmsinflammation


Antibiotika är ett bra alternativ till operation vid blindtarmsinflammation.

Standardbehandlingen vid akut blindtarmsinflammation är att operera bort blindtarmen. En studie vid Sahlgrenska akademin visar att behandling med antibiotika i många fall kan vara lika effektivt.

Annons

Jeanette Hansson, medicine doktor, har i sin avhandling gjort två stora kliniska studier på vuxna patienter som drabbats av akut blindtarmsinflammation. I den ena studien har hon jämfört operation med antibiotikabehandling, i den andra behandlades blindtarmspatienter med antibiotika som förstahandsval.

Gilla Allas.se på Facebook

Åttio procent läker ut
Studierna, som genomfördes vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Kungälvs sjukhus, visade att för en majoritet av patienterna var en behandling med antibiotika lika effektivt som operation.

–En del är så sjuka att operation är helt nödvändig, men av de som kan behandlas med antibiotika läker 80 procent ut och blir friska, säger Jeanette Hansson.

Färre komplikationer
Jeanette Hanssons avhandling visar dessutom att patienter som behandlas med antibiotika riskerar färre komplikationer jämfört med opererade.

Risken för återfall inom ett år efter antibiotikabehandling ligger på omkring 10 till 15 procent. Jeanette Hansson och hennes kollegor hoppas kunna kartlägga återfallsrisken även på längre sikt, och dessutom studera om även återfall skulle kunna behandlas med antibiotika.

Fullgott alternativ
I ett större perspektiv skulle ökad antibiotikaresistens också kunna påverka behandlingen. Slutsatsen är ändå att antibiotika utgör ett fullgott alternativ till operation hos vuxna patienter i dagsläget, förutsatt att patienten accepterar risken för återfall.

–Det är viktigt att notera att de som behöver opereras på grund av återfall, eller för att antibiotikan inte haft effekt, enligt våra studier inte riskerar fler komplikationer än vid en primär operation, säger Jeanette Hansson.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…