Annons
Annons


Antikmässa i Helsingborg

Sommarens mest innehållsrika och attraktiva antikmässa är Helsingborgsmässan. 25 av medlemmarna i Sveriges Konst- och Antikhandlareförening ställer ut smycken, konst, silver, mattor, antikviteter, design, allmoge och mycket mera.


Mattan ”Ängarna” av Märta Måås-Fjetterström.

Här presenteras också ett foto på Angelina Jolie taget av den amerikanske stjärnfotografen David LaChapelle vid sidan av den skånska konstnären Märta Måås-Fjetterström unika matta ”Ängarna” och en synnerligen ovanlig 1500-talssked från Malmö.

Annons

David LaChapelles foto av Angelina Jolie som poserar med en vit häst har stark sensuell utstrålning och är del i en större svit tagen vid ett och samma tillfälle. LaChapelle började sin bana med att assistera Andy Warhol. Tidigare i år kunde 250 av hans verk ses på Fotografiska museet som bjöd på den största David LaChapelle-utställningen någonsin. Finns hos Mollbrinks Konsthandel.

Märta Måås-Fjetterström är en av Skånes största konstnärer genom tiderna och har med sitt modernistiska formspråk förnyat den svenska mattkonsten. Mattan ”Ängarna” i flossateknik komponerades till den mytomspunna M/S Kungsholm 1928 och tillhör en av Måås-Fjetterströms konstnärliga höjdpunkter. Finns hos Galleri Frendberg.

I antikhandlare Jan Ribbhagens monter tronar en skånsk silversked från 1500-talet. Den ovanliga skeden från Gustav Vasas tid är försedd med en tolvfacetterad polyederknopp och bär både mästarstämpel och stadsstämpel. Gustav Vasa införde reduktionen och allt silver med undantag för ätverktyg beslagstogs för att finansiera statens utgifter. Det är en anledning till att 1500-talssilver hör till ovanligheterna och att skeden är så intressant.

Var: Helsingborgs Arena

När: 25¬-28 juli.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…