Annons
Annons


Antikt lockar med mässa

I dag, den 13 februari, slår Antikmässan upp sina dörrar för alla konst-, design- och antikälskare. Sveriges Konst- och Antikhandlareförening och 34 av föreningens medlemmar ställer ut. Mässan omfamnar många olika föremål, här finns allt från gustavianska konsolbord, Sigvard Bernadottes tidlösa flossamatta till Carl Larssons privata familjebibel.


Nils Bielkes matbord.

Nils Bielkes matbord. Det är inte ofta fina äldre matbord dyker upp på antikmarknaden. Anledningen är helt enkelt att matborden före 1800-talets mitt var enkla och billiga möbler. . Nils Bielke föddes 1644 och dog 1716 på Salsta.

Andra höjdpunkter är det matbord som stått på barockslottet Salsta och tillhört greven och fältherren Nils Bielke. Det är ytterst ovanligt att matbord från tidigt 1700-tal finns bevarade. Bordets generösa storlek vittnar om grandiosa sällskap och konstruktionen avslöjar både sinne för estetik och struktur.

Annons

Den preussiska kallskålen av silversmeden Daniel Stobbe tillverkad 1680-90 väger 2 kg och användes för att servera den söta, alkoholrika och grötliknande drycken kallskålskål ur. Två exempel på spännande antikviteter som levandegör historia i vår samtid.

På Antikmässan kommer utställarna inte bara att visa och sälja traditionella antikviteter utan också erbjuda saker som tänjer på begreppet antikt. Inrednings- och trendexperten Jan Rundgren ser här att en trendförändring är på gång.

Den traditionella uppfattningen om vad som är en antikvitet är att ett föremål ska vara minst 100 år och dessutom ha ett kulturhistoriskt värde. Den uppfattningen gäller inte riktigt längre.

Under senare år har gränserna för vad som är antikt blivit något tänjbara, i takt med att yngre generationer blivit allt mer intresserade av second hand och så kallad vintage. För de yngre, de som är redo att sätta bo eller just har satt bo, är även saker från 60-, 70- och 80-talet antika. Denna nya tolkning ger möjlighet till både större valfrihet och bättre priser, eftersom utbudet på dessa nyare ”antikviteter” är stort och oftast också relativt sett billigt.

– Vi har sett den här utvecklingen en tid och därför har vi också breddat och anpassat Antikmässans innehåll. På årets mässa ryms så mycket mer än enbart de traditionella antikviteterna, säger Göran Ekberg, projektledare för Antikmässan.

Var: Stockholmsmässan i Älvsjö.

När: 13­-16 februari 2014.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…