Annons
Annons


Te och choklad skyddar mot stroke


Mmmmm… te och choklad. Både gott och nyttigt!

Grönsaker, te, fullkorn och choklad kan hjälpa till att skydda kvinnor från stroke!

Skälet är att de som äter en kost rik på antioxidanter, har en betydligt lägre risk att drabbas av stroke, som omfattar både blödning i hjärnan och blodpropp i hjärnan.

Annons

Kosttillskott fungerar inte
De hälsosamma antioxidanterna bör konsumeras som livsmedel och inte som kosttillskott såsom A och vitamin E eller betakaroten.  Antioxidanter finns främst i grönsaker, fullkorn, te och choklad.

Resultaten är hämtade från en studie om antioxidanter i livsmedel från Karolinska sjukhuset i Stockholm och är baserad på en enkät om kostvanor bland nästan 37.000 svenska kvinnor födda 1914 till 1948.

Två grupper
Kvinnorna delades in i två grupper. En stor grupp av mer än 31.000 av dem som inte tidigare drabbats av hjärt-kärlsjukdom och en mindre grupp på drygt 5500, som hade drabbats av hjärt-kärlsjukdomar.

I den stora gruppen var risken att drabbas av stroke 17 procent lägre bland kvinnor som åt mest antioxidanter jämfört med dem som åt minst antal.För kvinnor med tidigare hjärt-kärlsjukdom var vinsterna ännu större om man bara tittar på risken för stroke, inte blodproppar.

Nästan halverad risk
Bland dem som åt mycket antioxidanter, var det 45 procent färre fall av stroke än bland dem som åt mindre.

Studien är den största i området. Och även med hänsyn tagen till en övergripande sundare livsstil i allmänhet bland kvinnor som äter hälsosamt med många antioxidanter, menar forskarna att det finns påtagliga bevis för att antioxidanter i sig är bra mot stroke


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…