Annons
Annons


Äntligen dags för penséer!

Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker penséerna upp i butikerna och plantskolorna - färgglada, pigga och fulla av vårkänslor. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader. Penséer, Viola x wittrockiana, och minipenséer/brokvioler,Viola Tricolor-Gruppen, finns i mängder av färger, blomstorlekar och former.


Vackra Viola cornuta ‘Endurio Pink Shades’ är en tålig och halvhängande sort i vackra rosa toner. Bild. Foto: Blomsterfrämjandet

Så här får du vackra arrangemang:

Effektfullt. Sätt ihop många av samma sort. Eftersom det är så billiga blommor kan man unna sig att ösa på ordentligt.

Kontraster. Blanda färger, det framhäver sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt.

Annons

• Skapa mönster. Gör t ex en böljande blå flod mot en vit bakgrund eller ett rött hjärta mot en mörk bakgrund. Tänk kreativt!

Gilla Allas.se på Facebook

• Samplantera. Vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs blir vackra vänner.

• Skapa höjdskillnader. Fyll en ampel, häng en cykelkorg på en stege eller fäst en kruka på väggen.

• Planteringskärl. Penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Tomma burkar eller lådor är också utmärkt att plantera penséerna i, tänk bara på att göra hål i botten på ytterkrukan så inte penséerna blir stående i vatten.

• Snitta. Penséer blir flotta inomhus i en liten vas.

Placering

Penséerna trivs i sol till halvskugga. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Viola x wittrockiana ‘Cool Wave Yellow’ är en hängande pensé som passar perfekt att använda till ampel, men även i större krukor.

Nyheter

Mycket söta småblommiga sorter är ’Deltini Copperfield’ som har en ny spännande färgsättning i gula och bruna toner. En annan skönhet är den rosa ’Pink Halo’ i serien Sorbet som förutom fin färg också är mycket enhetlig i växtsättet. I Sorbetserien finns även ‘Blackberry’, med härlig björnbärsfärg.

En hängande pensé Viola x wittrockiana ’Cool Wave’ finns i fyra rena färger och en i mix.’Cool wave’ växer helt hängande och blommar hela tiden längs sitt grenverk vilket gör den mycket lämplig att plantera i ampel. Den har ett kraftigt växtsätt och under en säsong blir den som en stor blommande boll. Som namnet indikerar är den väldigt köldtålig.

Det finns även hängande sorter i Endurioserien, men de hör till Viola cornuta och kallas hornvioler på svenska. Sorter i Endurioserien används främst till amplar och skålar då de är halvhängande. Det är också mycket frosttåliga sorter. En söt ny sort i Endurioserien är ’Pink Shades’ som är svagt rosa blandat med klarare rosa nyanser.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…