Annons


Äntligen vår – men se upp för solen!


Min soltid

Nu är det läge för vårbruk, men använd gärna hatt för att skydda dig mot solen.

Nu är vår vinterbleka hud extra känslig för solen. När vårsolen kommer är risken att bränna sig därför stor. Det gäller särskilt i kombination med snö. Dessutom är solen starkare ju längre söderut man reser. Möter du vårsolen i Barcelona är solen där dubbelt så stark som i Sverige.

Annons

UV-strålning är den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Men det finns sätt att skydda sig och ändå njuta av solen. Kläder, solhatt, solglasögon och solskyddsmedel där kläder inte täcker är några exempel.

Snön reflekterar
För den som ska resa till fjällen är det bra att känna till att snön är en av naturens bästa reflektorer. När det är sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålningen direkt från solen och lika mycket från himlen. Snön reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning. När det är snö kan man alltså utsättas för 80 procent mer UV-strålning.

Max 15 minuter
På solsemester utomlands är UV-strålningen dessutom ofta mycket stark och den tid vi kan vara i solen utan att ta skada är kort. På Kanarieöarna är UV-index nu ca 9, vilket innebär att en person som är känslig för sol kan vara i solen under cirka 15 minuter utan att bränna sig. I Barcelona är UV-index 4, vilket är dubbelt så högt som i Sverige vid samma period.

Strålsäkerhetsmyndigheten app ”Min soltid” hjälper dig att hålla koll på hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.

Ladda ner appen Min soltid HÄR.

Några siffror:

  • Cirka 3 procent har under det senaste året bränt sig i fjällen
  • Cirka 28 procent har under det senaste året bränt sig på balkongen eller i trädgården
  • Cirka 24 procent har under det senaste året bränt sig på en badplats utomlands

Källa:

Strålsäkerhetsmyndigheten gör sedan 2005 en årlig undersökning om solvanor. Totalt deltar 2 000 personer i undersökningen som genomförs av SCB.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…