Annons
Annons


Apelsinmoussetårta


Härligt krämig och fräsch på samma gång är Moussetårtan med chokladmandelbotten och gelétäcke.

Härligt krämig och fräsch på samma gång är Moussetårtan med chokladmandelbotten och gelétäcke.

10–12 bitar
Tid: ca 1 1/2 timme

Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
3 msk kakao
50 g mörk choklad

Apelsinmousse:
4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
125 g yoghurt med minst 10 % fetthalt (grekisk/turkisk/rysk)
fint rivet skal från 1/2 apelsin + 1 dl pressad apelsinsaft
ev 1 msk konc apelsinjuice (förstärker apelsinsmaken)
21/2 dl vispgrädde

Annons

Gelé:
3 gelatinblad
1 + 1 dl pressad apelsinsaft
2 msk socker

Garnering:
ca 2 apelsiner
mynta

1. Riv mandelmassan grovt, rör ner ett ägg i taget, sikta ner kakaon och rör ner hackad choklad.
2. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diam. Grädda i nedre delen av ugnen i 175ca 15 min. Ta ut och låt kallna.
3. Mousse: Lägg alla gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner yoghurten.
4. Häll hälften av apelsinsaften i en kastrull, hetta upp och rör ner 4 urkramade gelatinblad, rör om tills de smält, dra kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften och apelsinrivet + ev konc apelsinjuice. Låt svalna till simmig konsistens, blanda äggvispet i gelatinlösningen. Vispa grädden fluffig men inte för hård (den ska inte vara grynig) och vänd ner.
5. Häll moussen över bottnen, ställ kallt för att stelna.
6. Gelé: Hetta upp hälften av apelsinsaften och socker i en kastrull, dra kastrullen från värmen, lägg i resterande urkramade gelatinblad, rör om tills de har löst sig. Häll i resten av apelsinsaften. Låt svalna till simmig konsistens och häll över tårtan. Låt stelna i kyl.
7. Garnera med skivad apelsin och några färska myntablad vid serveringstillfället.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell


(0)
(1)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…