Annons
Annons


Äppeltarte med mördegsbotten


 

Galserad äppelpaj på franskt vis.

Glaserad äppelpaj på franskt vis.

8–10 bitar
Tid: ca 1 tim och 30 min

Mördeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl socker
1 ägg

Fyllning:
4–6 medelstora äpplen
3 msk smält smör
2 msk socker

Ev glasering:
1 gelatinblad
3/4 dl vatten/citronsaft
1 tsk socker

Annons

 

1. Arbeta snabbt samman degen i en matberedare.

2. Kavla ut degen och lägg den i en pajform med löstagbar botten, 26–27 cm i diam. Nagga väloch låt stå i kyl i minst 30 min. Lägg bakplåtspapper på och häll i okokta bönor eller ris vid kanterna så behåller pajskalet sin form. Grädda pajskalet i 200°, 10–15 min. Ta bort bakplåtspapperet med bönor eller ris.

3. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem från mitten och ut till kanterna. Pensla äppelskivorna med smör. Strö över ett tunt lager socker. Grädda i ytterligare 25 min eller tills den fått fin färg. Låt svalna.

4. Vill du glasera kakan så lägggelatinbladet i kallt vatten, ca 10 min. Koka upp vatten/citronsaft och socker. Ta upp gelatinbladet och lägg det i blandningen. Rör tills det löst sig. Låt svalna till simmig lag. Pensla äppelflarnet med gelatinlösningen 1–2 ggr så det blir en glansig yta. Låt stelna mellan gångerna.

 

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson


(1)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…