Annons
Annons


Ett äpple om dagen…


Äpple är både gott och nyttigt!

Nu är det bevisat: Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen!

Det anser i alla fall forskaren Bahram H. Arjmandi, professor vid Florida State University. Han går så långt som att kalla äpple för en ”mirakelfrukt”, skriver Science Daily .

Annons

Professor Arjmandi har tittat på de skyddande effekterna som ett dagligt intag av torkade äpplen har på kvinnors hälsa och hjärtan.

Dåliga kolesterolet minskade
160 kvinnor i åldern 45-65 år delades in i två grupper i studien. En grupp åt torkade äpplen, medan den andra gruppen åt katrinplommon under ett år. Och redan efter sex månader märktes förbättrade värden hos kvinnorna som åt äpplen.

– De äppleätande kvinnorna uppmätte nämligen en minskning av det farliga kolesterolets nivå med 23 procent. Jag förväntade mig inte att ett intag av äpplen skulle minska det onda kolesterolet så mycket och samtidigt få de bra att öka med fyra procent, säger professor Bahram H. Arjmandi.

Det är troligtvis äpplets antioxidanter och fibrer som hjälper mot kolesterolet, menar Bahram H. Arjmandi. Kvinnorna hade också lägre halter av giftiga fria radikaler, som kan skada celler.

Gick ner i vikt
Försökspersonerna åt 75 g torkade äpplen om dagen. Samma effekt med färska äpplen kräver att man äter åtminstone fyra om dagen.

Dessutom innebar de 240 extra kalorier per dag inte att kvinnorna gick upp i vikt. Istället gick de ner lite grann. Troligtvis på grund av äpple-pektinet, som begränsar den mängd fett som cellerna kan absorbera.

Studien presenterades vid Experimental Biology 2011 i Washington.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…