Annons
Annons


5 livsmedel du ALDRIG bör värma upp igen!

Mat ska inte kastas, men all mat ska heller inte värmas på nytt. Det kan generera gifter som skadar din hälsa. Här är 5 livsmedel du inte bör hetta upp igen!


Kvinna värmer mat i mikron.

All mat tål inte en ny uppvärmning.

Visst är det viktigt att inte kasta mat, utan ta tillvara resterna och äta dem vid senare tillfälle. Men inte alla livsmedel lämpar sig för uppvärmning igen eftersom det kan innebära hälsorisker. Då är det bättre att äta resterna kalla, i exempelvis en sallad.

Annons

Det är framför allt 5 livsmedel som den internationella organisationen European Food Information Council och den brittiska myndigheten Food Standards Agency avråder oss från att värma på nytt.

1. Kyckling

Kyckling

Gilla Allas.se på Facebook

Kyckling som inte är svensk innebär en viss risk för salmonella. Om kycklingen värms i mikrovågsugn kan detta bli ett problem, eftersom uppvärmningen ofta är ojämn och vissa delar inte hettas lika väl som andra. Även sammansättningen av protein ändras, vilket kan leda till besvär med matsmältningen.

2. Spenat

Spenat

Spenat innehåller höga halter av nitrater som i sig är helt ofarliga, men som vid en ny uppvärmning omvandlas till nitriter och därefter till nitrosaminer – som kan vara cancerframkallande. Även blodets förmåga att transportera syre kan påverkas. Spenat bör därför alltid ätas färsk.

3. Svamp

Svampen

Svamp ska helst ätas direkt efter tillagning, eftersom den innehåller proteiner som annars förstöras av enzymer och mikroorganismer. När svamp återuppvärms genomgår den också förändringar i sammansättningen som kan ge magsmärtor och uppblåsthet. Vill du äta tillagad svamp ska detta göras inom 24 timmar och uppvärmningen bör nå 70 grader.

4. Ris

Ris

Om riset har stått framme i rumstemperatur och sedan värms på nytt kan sporer i riskornen föröka sig och producera gifter som i värsta fall orsakar både kräkning och diarré.

5. Potatis

Potatis

Problemet med potatis är inte själva uppvärmning, utan hur potatisen förvaras efter kokningen. Svalnar den i rumstemperatur och står sedan okyld en tid kan den få tillväxt av bakterien Clostridium botulinum. Denna bakterie försvinner inte vid ny uppvärmning utan ger illamående och magbesvär. Det bästa är att använda tillagad potatis i puréer eller kalla sallader.

Läs också: Skala potatis snabbt med bara händerna!

Så värmer du upp mat på säkrast sätt:

  • Separera tillagad mat från råa livsmedel för att undvika överföring av smitta.
  • Uppvärmningen bör ske effektivt, så att temperaturen snabbt når 66 grader i mitten av maten.
  • Har du olika livsmedel på tallriken är det extra viktigt att använda lock i mikron för att fördela värmen jämnt.
  • Värm upp maten i små portioner, i fall du inte orkar äta upp allt.
  • Mat som inte ska ätas inom fyra dagar är bättre att frysa.

Läs också: Se upp: Dessa bekämpningsmedel får du i dig när du äter!

Källa: The Independent
Text: Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(378)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…