Annons
Annons


Varningen: Denna dryck bör du ALDRIG ge ett barn!

Efter att en flicka drabbats av förlamning kommer nu en varning till alla föräldrar – ge inte era barn denna dryck. Det kan i förlängningen orsaka både synskador och hjärtbesvär.


Flicka dricker.

Låt aldrig ditt barn dricka den farliga drycken.

Efter att en fullt frisk 13-årig flicka från North Lanarkshire i Skottland drabbats av förlamning då hon druckit energidryck sprider nu föräldrar över hela världen den skotska läkarens varning: Ge inte era barn energidrycker.

Annons

Drycken innehåller höga halter av koffein, som för barn kan leda till allvarliga sjukdomar, menar läkaren. På sikt kan konsekvensen bli hjärtinfarkt.

I den 13-åriga flickans fall ledde det höga innehållet av koffein till en sällsynt form av migrän som bland annat kan orsaka förlamning, synsvårigheter, talsvårigheter och försvagad motorik. Flickan tappade först känseln i den högra delen av ansiktet och strax därefter blev hennes händer blå.

Barn dricker mest

energi-dryckDet blir allt vanligare att barn och ungdomar dricker olika typer av energidrycker, trots att det i Sverige råder förbud för alla under 18 år. En studie från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, visar att barn mellan 10–18 år är de som konsumerar mest energidryck. Även bland barn 3-10 år var siffran förvånansvärt hög.

Gilla Allas.se på Facebook

Barn och ungdomar löper också större risk att drabbas av skador. Koffeinet i drycken är beroendeframkallande och halten är anpassad efter vuxna. För barn blir påverkan på kropp och hjärna starkare.

Läs också: 10 frågor alla föräldrar borde ställa till sina barn efter skoldagen

Butiker säljer öppet

Den 13-åriga flickan, som konsumerat en energidryck om dagen, har efter sjukhusvård återhämtat sig och fått sin känsel tillbaka. Hennes mamma, Laura Fraser, menar att det som förälder är svårt att ha fullständig koll på vad barnen stoppar i sig.

– Jag vet att hundratals elever på min dotters skola köpa dessa drycker regelbundet. De finns tillgängliga i butiker och marknadsförs som fulla av energi, säger hon till den brittiska tidningen Mirror och tillägger:

– Min dotter kommer aldrig att dricka detta igen, men jag vill varna andra föräldrar att vara försiktiga och informera sina barn. Det kan sluta mycket värre än så här.

Läs mer om hur skadligt det kan vara med energidryck här

Av Margaretha Malmgren
Källor: Mirror.co.uk, Newsner.comSund.nu och Efsa.europa.eu

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktiminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…