Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Är inte tänder en kroppsdel?Tjejsnackkrönikören Charlotte Silfverberg

”Har din vänsterarm trillat av? Så synd, det kan kännas lite konstigt i början men du har ju den andra kvar. Och vrider du dig åt höger när du träffar folk och har på dig långärmat kommer nog ingen att märka något. Fast är du jättesugen på att ha två armar kan vi fixa en protes för 25 000 kronor.”

Annons

Så skulle ingen läkare säga. Om det inte är en tandläkare. Och det är en vänster kindtand som är borta.

Gilla Allas.se på Facebook

Min tand i underkäken, sjätte från framtanden räknat, är väck. En jobbig jäkel som rotfylldes, lappades och lagades tills enda utvägen var tången.

Extra jobbigt var att den låg preciiis bortom gränsen för att vara viktig.

”Enstaka entandslucka i position 6 är i sig inte ett stort behov”, skriver Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket.

Framtänder och fyra andra på båda håll är VIP-tänder, det är de som syns och för det mesta får lite bidrag om de måste fixas till. Bakomtänderna är munhålans underklass, en mörk avgrund som ekar tomt av tänder vi minns och inte haft råd att ersätta.

Jag är ändå en av de superturliga. Jag kunde varit en betydligt mer tandlös gumma och hade jag verkligen velat få en ny 6:a skulle jag med möda kunna skrapa ihop pengarna. För att slippa vara orolig att le för brett så gluggen syns. Och för att slippa den läbbiga känslan när tungan råkar glida ner i ravinen.

Men seriöst – 25 000 spänn. Det kan jag typ få en drömresa eller ett nytt kök för.

Så jag vägrar. Inte bara för pengarnas skull. Också för att jag är arg och tandtrotsig!

Vem är egentligen knäppgöken som bestämde att tänderna inte hör till kroppen? Dom sitter ju i den.

Ingen annan del blir lika styvmoderligt behandlad. Om näsan plötsligt bara fick behandlas av speciella näsläkare som tog triljoner gånger mer betalt än vårdcentralen skulle det verka rätt bisarrt.

Men att tandgarnityret är lyxutrustning som kostar extra får vi bara tugga i oss. Och gnissla tänder över – om vi har några kvar…

Vad tycker du om hur tandvården funkar?

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

 

LÄS OCKSÅ


(71)
(0)


Annons

 • Lotta

  Tand nummer sex åtnjuter tydligen samma status som blindtarmen. Jag tror att det är känsligare för en kvinna att bli av med en tand än vad det är för en man. Och så beror det ju förstås på hur brett leende man har 🙂

  Trots att jag verkligen hatar att gå till tandläkaren tycker jag att tandvården fungerar bra. Ända tills jag ska betala.

 • Charlotte

  Lotta: Vissa kroppsdelar är lite satta på undantag, och på tal om breda leenden så brukar ju tandläkarräkningen vara ett effektivt skydd mot sådana… 🙂

 • Att gå till tandläkaren har blivit en klassgrej. Har man ont om pengar så går man inte helt enkelt. Och det drabbar mest dom som ligger strax ovanför socialbidragsnivån. För dom får inget bidrag till vare sig det ena eller det andra. Dom som ligger på socialbidragsnivå, får det mesta betalt. Det borde verkligen inte vara så. Antigen ska man betala för alla delar i kroppen eller inga alls. Fram för fri tandvård ! 🙂

 • Charlotte

  Inkan o Ligan: Håller med dig, kroppslig rättvisa borde väl innebära att inga delar diskrimineras…

 • Annabella Hård af Segerstad

  Hej
  Nya bestämmelser om tandvårdsbidrag from 2013-01-01.
  Det innebär att alla tänder är lika mycket värda, man får bidrag för alla tänder.

 • Gå gärna med i gruppen på FB VI SOM ANSER TÄNDER TILLHÖR KROPPEN. Där kämpar vi för att tandvård inte skall kosta mer än övrig sjukvård.

 • Charlotte

  Hanna W Noren: Intressant, det ska jag kolla in, tack för tipset!

 • Tandlös gumma

  Hej alla tjejer!
  Visst hör tänder till kroppen. När ni kommer upp i pensionsåldern kanske ni blir av med ett stort antal av era kindtänder (om ni har egna kvar). Detta på grund av att tandläkaren år ut och år in missat alla tecken på tandlossningssjukdom. Då rör det sig inte om 25.000 utan snarare om 150.000 kronor. WHOOOPS!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…