Annons
Annons


Forskare: Därför ska du INTE dricka mjölk

En svensk studie kullkastar alla tidigare rön om mjölkens nyttighet. I stället menar forskarna att mjölk kan öka risken för dödlighet, särskilt bland kvinnor.


Mjölk

Svenska forskare kullkastar alla tidigare rön.

Mjölk brukar hyllas som en optimal hälsodryck. I mjölk finns både kalcium, proteiner och vitaminer som behövs för skelett, tänder och cellernas uppbyggnad. Extra viktig sägs den vita drycken vara för barn, gravida och äldre.

Annons

Men en överraskande studie från Uppsala universitet visar att mjölk inte alls stärker skelettet. Snarare är det tvärtom, hävdar forskarna.

Mjölk kan leda till benbrott, förkorta livet och till och med orsaka direkt dödlighet. Särskilt för kvinnor som dricker mycket mjölk finns en förhöjd risk att dö i förtid.

Ökar 15 procent

Den svenska studien påbörjades redan för 20 år sedan med 61 000 deltagande kvinnor och 45 000 män. Deltagarna fick redovisa hur mycket de åt och drack av olika livsmedel, däribland mjölk.

Gilla Allas.se på Facebook

I den nutida uppföljningsstudien framgick att det fanns ett tydligt samband mellan kvinnorna som avlidit eller fått en fraktur och deras högre mjölkkonsumtionen.

För varje glas mjölk som en kvinna drack höjdes risken att dö i förtid med hela 15 procent. Bland de kvinnor som drack tre glas mjölk om dagen var dessutom risken att drabbas av höftledsfraktur 60 procent högre.

– Kvinnor dog tidigare och hade en förhöjd risk för fraktur om de drack större mängder mjölk. Män hade också en ökad dödsrisk av mjölk, säger Karl Michaëlsson, professor vid Uppsala universitet till SVT.

Läs också: Så många sockerbitar dricker du – utan att veta om det

Orsaken hittad

Skälet till att mjölk höjer dödsrisken tros vara innehållet av mjölksockret laktos som består av galaktos och glukos, något som i sin tur kan orsaka hjärt- kärlsjukdomar.

Bland möss, råttor och bananflugor som fått injektioner med galaktos motsvarande 1-2 glas mjölk såg forskarna en tydligt föråldring med utökade inflammationer.

– Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, säger professor Karl Michaëlsson till Uppsala Nya Tidning.

Studien har publicerats i British Medical Journal och finns att läsa HÄR

Läs också: Varningen: Denna dryck bör du ALDRIG ge ett barn!

Källor: British Medical Journal, SVT och Uppsala Nya Tidning
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(528)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…