Annons
Annons


Är ost farligt för gravida?

Kan man egentligen äta ost under graviditeten? Och vilken sorts ost kan man i så fall äta när man är gravid? Vår gynekolog svarar.


ost-graviditet

Fråga: Hur viktigt är det att låta bli ost under graviditeten?
Jag har fått en del råd av min barnmorska och vet att man ska undvika viss fisk. Att ost och påläggsmat kan innehålla listeria vet jag, men enligt barnmorskan är risken för smitta väldigt liten.
Hur farligt är det att äta fel sorts ost? Och hur mycket mer än vanligt ska man äta som gravid?
Emma

Annons

Svar: Som gravid handlar det inte lika mycket om att få i sig extra kalorier som att få i sig extra näringsämnen och mineraler. Att äta för två personer betyder heller inte att äta dubbelt av vad man gör normalt. De första tre månaderna är det frågan om en extra frukt om dagen och i mitten av graviditeten om ett extra, men matigt mellanmål.
Livsmedelsverket ger ut en välskriven och kortfattad guide med råd om mat till gravida. Den går att ladda ner från nätet och den ger lättillgänglig och klar information. Kan rekommenderas!
Listeria är en bakterie som smittar via maten. En infektion ger hos de flesta milda eller inga symtom alls. De som blir svårare sjuka är framför allt äldre och människor med nedsatt immunförsvar.
Bakterien i sig är vanlig och finns i jord och vatten samt i tarmen hos vissa djur. Den är känslig för upphettning och bakterien dör om maten värms till över 60 grader. Lagad, varm mat är alltså riskfritt. Däremot tål den frysning och kan växa till i kylskåpet.
Framför allt ska man vara försiktig med färdiga kött- och fiskprodukter med lång hållbarhet liksom färdigmat och ostar som inte är pastöriserade. Mögelost och kittost bör man också undvika även om de är gjorda på pastöriserad mjölk.
Hårdost som man skär med hyvel är okej. Ett problem är att bakterien kan få fäste i produktionsanläggningar och kan då finnas i vakuumförpackad mat.
En infektion är som regel lindrig men kan i sällsynta fall ge feber, hjärninflammation eller blodförgiftning. Det är om bakterien kommer ut i blodet som den kan infektera barnet via moderkakan. Man tror att det i några fall kan inträffa även om mamman inte har några svåra symtom. Exakt hur vanligt det är att en infektion som drabbar mamman också sprids till barnet vet man inte. En infektion kan ge för tidig vattenavgång och för tidig förlossning.
Till Smittskyddsinstitutet rapporteras omkring 50 fall av listeriainfektion varje år. En liten del av dessa drabbar gravida. Det handlar om mellan 1 och 5 gravida kvinnor som drabbas årligen.
De som upptäcks har ofta haft feber eller influensaliknande symtom. Risken kan visserligen upplevas som liten, men i den andra vågskålen ligger de svåra konsekvenser som en infektion faktiskt kan få. Blir barnet infekterat finns det risk för missfall eller fosterdöd. Barnet kan också födas med infektionen och vara svårt sjukt eller först senare drabbas av symtom på hjärnhinneinflammation.

Allas gynekolog Mårten Mårtensson


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…