Annons


Forskarlarmet: Spermier förstörs av vanlig solkräm

En helt vanlig solkräm kan förstöra chanserna att få barn. Det menar danska forskare efter häpnadsväckande upptäckter.


Farlig solkräm.

Nya studier visar att solkrämer kan bidra till ofrivillig barnlöshet.

En ny studie från det internationella centret Edmarc vid Rigshospitalet i Danmark har undersökt vilken effekt kemiska uv-filter i solkrämer har på människans fertilitet. Resultaten som forskarna kommit fram till är häpnadsväckande.

Annons

Närapå hälften av alla godkända uv-filter i vanligt solskydd stör spermiernas funktion hos mannen. Störningen är så allvarligt att spermierna riskerar att inte kunna befrukta ett kvinnligt ägg.

Gilla Allas.se på Facebook

Den danska professorn Niels Skakkebæck, som lett forskningsstudien, menar att solkrämer kan vara en bidragande orsak till ofrivillig barnlöshet hos par.

– Konsekvensen kan bli att spermien inte förmår befrukta ägget och att kvinnan inte blir gravid, säger han till nyhetssajten nyteknik.se.

Skador uppstår

Skadan uppkommer som en effekt av att uv-filtret påverkar spermierna på liknande sätt som könshormonet progesteron. Detta könshormon ska hjälpa spermierna att hitta rätt väg till kvinnans ägg, men konsekvensen blir i stället den motsatta.

Forskarna poängterar att studien ännu bara är gjord i labbskålar med donerade mänskliga spermier, och att fler tester måste göras, men resultaten är ändå tydliga.

Även tidigare har kemiska uv-filter kopplats till störningar i reproduktionen, då hos fåglar.

Resultatet av forskarnas studie har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Endocrinology.

Läs också: Varning: Denna del av kroppen är farligast att bränna i solen!

Källa: Nyteknik.se
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(14)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…