Annons
Annons


Är turism bra för rävarna?


Kritiken var tuff när STF Helags fjällstation för ett par år sedan lanserade sin fjällrävssafari. Turismen anklagades för att störa ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Men den har tvärtom har gynnat fjällräven, påstår fjällstationens platschef.

Annons

Trots nästan hundra år av fridlysning är fjällräven fortfarande ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Arten är ytterst beroende av tillgången på smågnagare. Goda lämmelår återhämtar sig de svenska fjällrävarna med hundratals nya valpar. Å andra sidan är flera dåliga lämmelår på rad och konkurrens från den större rödräven några av de största hoten mot fjällräven. Ofta brukar också turism och mänsklig närvaro pekas ut som hot.

Gilla Allas.se på Facebook

När STF Helags fjällstation sommaren 2011 lanserade sin fjällrävssafari höjdes många varnande pekfingrar. ”Låt räven vara”, ”Snälla STF tänk om, det är ingen bra idé” och ”Nä STF nu får ni skärpa er”, var några av kommentarerna i lokalpressen.

Tre år senare har kritiken tystnat och Helags safariverksamhet har blivit en stor framgång i arbetet med att bevara fjällräven, påstår de. Fjällstationens platschef Erik Gardfall:

– Allt handlar om hur verksamheten organiseras och att den bygger på bästa tillgängliga kunskap. Den fick vi genom ett nära samarbete med traktens naturbevakare och erfarna forskare i fjällrävsprojektet. Tillsammans tog vi fram regler för hur turerna ska organiseras, vilket innebär max två besök i veckan med högst åtta personer och med ett säkerhetsavstånd till lyan på 300 meter.

– Efter tre säsonger kan vi konstatera att den här lyan har varit en av de mest framgångsrika när det gäller nya valpar. Det finns inga tvärsäkra svar till varför, men förmodligen handlar det om att en regelbunden och kontrollerad mänsklig närvaro har haft en hämmande effekt på naturliga fiender som kungsörn och järv. Kanske har även våra turer fått närgångna naturfotografer på egen hand att tänka till en extra gång. Goda resultat från en annan lya i närheten av en vandringsled pekar i samma riktning.

Hela prislappen på safarituren väljer fjällstationen att skänka vidare till arbetet med att bevara fjällräven. Märkligt mycket kan tyckas, men Erik Gardfall har en tanke bakom givmildheten:

– Fjällrävarna lockar upp helt nya besökare till Helags. Gäster som i annat fall inte hade kommit hit, och som väljer att bo och äta hos oss i en eller flera dagar. Då är det viktigt att vi värnar om fjällrävarnas attraktionskraft och dessutom är det oerhört roligt att kunna erbjuda en exklusiv upplevelse som våra besökare uppskattar och som blir ett minne för livet.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…