Annons
Annons


Årets 8 läskigaste hälsotrender!

Sniglar, syrsor och baggar. Nej, det är inte vad du hittar på en promenad i skogen. Det är menyn för årets hälsotrender!


Kvinna med insekt på gaffel.

Sugen på att smaka en insekt?

Insekter spås bli framtidens stora hälsotrend och ett klimatsmart alternativ till kött. Över 2 miljarder människor världen över äter redan insekter regelbundet, men i Europa är många fortfarande äcklade av tanken på att stoppa i sig syrsor eller larver.

Annons

I en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har det nyväckta intresset för odling och förtäring av insekter kartlagts. Bland annat tas hussyrsor, mjölmaskar och honungsbin upp som alternativ som skulle kunna odlas och ätas i Sverige. Genom att uppmärksamma ämnet hoppas SLU göra Sverige världsledande inom forskningsområdet entomofagi – ätandet av insekter.

Nyttigt innehåll

Lena Huldén, docent vid Helsingfors universitet som forskat på både larver och maskar, är övertygad om att insekter är framtidens hälsotrend. Inte minst på grund av de höga proteinhalterna och de omättade fetterna.

Gilla Allas.se på Facebook

– För tio år sedan talade ingen om insekter men nu har diskussionen kommit igång. Det påminner lite om hur det gick till med räkan. Vi lärde oss äta dem på Sverigebåten och nu är de vardaglig festmat, säger hon till TT.

Här är årets 8 läskigaste hälsotrender:

  1. Insektsmjöl. Mjöl gjort på malda syrsor. Ska enligt uppgift vara rikt på protein, kalcium och järn. Används i desserter och proteinbars.
  2. Benbuljong. Framställs av kokta ben från nötkreatur, fisk eller fågel. Sägs hjälpa mot ledvärk, underlätta matsmältningen samt ge skinande blankt hår.
  3. Snigelslem. Slemmet från sniglar är fullspäckat med näringsämnen som stärker huden. Populärt är att låta sniglar krypa över ansiktet och skrubba hunden ren med sina tusentals små tänder.
  4. Mjölmaskar. Salta och krispiga insekter som tillför maten mängder med protein. Är planerade att födas upp på växtavfall från den svenska matindustrin.
  5. Hussyrsor. Näringsrika varelser och den insekt som är lättast att börja smaka på, eftersom den påminner om en räka med skal.
  6. Honungsbin. Tanken är att skörda drönarlarver i Sverige och sedan använda dem till matlagning, något som redan testats i Danmark.
  7. Gräshoppor. Innehåller omkring 20 procent protein och bara 6 procent fett. Rekommenderas att äta friterade. Krispiga och välkryddade spås de bli framtidens party snacks.
  8. Skalbaggar. Den hittills mest ätna insekten i världen. Ligger mycket nära rött kött i fråga om proteinhalt. Serveras friterade eller stekta.

Läs också: Dessa är världens farligaste djur!


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…