Annons
Annons


Årets bubblare – tåligast i täppan

Gyllenlack används ofta i stadsplanteringar på våren tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor. I växtbutikerna har den inte varit lika vanlig, men börjar nu synas allt oftare På mässan Vår Trädgård i Malmö lät Blomsterfrämjandet mässans besökare rösta fram sin favorit bland ett antal vårblommor. Gyllenlack fick flest röster!


Vårväxter! Till vänster i bedårande blått syns gyllenlack och penséer. TIll höger - gyllenlack, fagertrav Alabaster och cineraria i skön kombo. Foto: Erika Wallin Blomsterfrämjandet

Vårväxter! Till vänster i bedårande blått syns gyllenlack och penséer. TIll höger – gyllenlack, fagertrav Alabaster och cineraria i skön kombo. Foto: Erika Wallin Blomsterfrämjandet

Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen. Skillnaden är främst att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga nyanser; blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar ljuvligt. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar. Beroende på sort kan växten bli upp till en halv meter hög.

Annons

Den blommar rikligast i april-juni, men fungerar utmärkt i planteringar långt fram på hösten. Ett tips är att klippa ner växten om du åker bort under sommaren. Växten tackar dig då genom att komma med ny fräsch grönska och blommar långt in på hösten. I södra Sverige kan den bjuda på blomning ända in i advent om vädret är gynnsamt!

Gilla Allas.se på Facebook

Du behöver inte klippa bort överblommade blommor för att främja ny blomning. Gyllenlacken fortsätter ändå troget att blomma. Och även överblommade blommor har ett skönhetsvärde.

Bäst trivs växten i soliga och skyddade lägen. Vattna regelbundet med svag näringslösning och plantera i jord av hög kvalitet för frodigast resultat. Plantera gyllenlack tätt i balkonglådor, entrékrukor, amplar och andra planteringskärl.

Det finns många fina samplanteringsmöjligheter till gyllenlack. Det viktigaste är att välja frosttåliga växter eftersom det ofta blir några minusgrader på vårnättern. Här är några lämpliga grannar i krukan:

Pensé – vårens tuffingar som klarar det mesta.

Alunrot –  är fantastiska marktäckare

Prydnadsgräs – för skönhetens skull!

Vivor – är otroligt charmiga blommor som finns i affären redan under senvintern.

Murgröna – när du vill ha något som hänger ner över kanten.

Förgätmigej – bedårande vårblomma som passar perfekt i svala blå planteringar

Spetsmössa – charmig vårblommande perenn med en luftig blomma.

Törel – volymskapande sort som ger härlig lyster till planteringen tack vare sitt fräscha bladverk.

Toffelblomma – charmig utplanteringsväxt med retrokänsla.Årets bubblare – tålig i täppan

Nytt och fräscht! Roliga nyheter bland utplanteringsväxterna är fagertrav, strandkrassing, narv och alpkrassing.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…