Annons
Annons


Årets hetaste julmarknader!


Julmarknaden i Paris.

Julmarknaden i Paris. Foto Pontus Wallin

Gillar man julpynt, julmarknader och att göra sin julshopping utomlands är december bästa tiden att besöka någon av de stora metropolerna!

Här har Ving samlat sina bästa tips på några utvalda julmarknader i Berlin, London, Paris, New York, Wien, München och Köpenhamn!

Annons

Berlin

Den största och populäraste marknaden ligger vid kyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Kyrkan bombades under andra världskriget och idag hålls julmarknaden vid kyrkoruinerna. Lagom till första advent är torget Breitscheidplatz smyckat med juldekorationer, belysning och en stämningsfull ljusshow. Där finns 170 julstånd där det säljs juldekorationer, leksaker, lokala matvaror, smycken, träskulpturer och konsthantverk. Och för den som vill värma sig finns varm choklad, glögg och punsch. Plats: Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, Breitscheidplatz, 24 november 2014­ – 4 januari 2015.

Gilla Allas.se på Facebook

Ekologisk julmarknad på Kollwitzplatz

För den som är intresserad av ekologiska produkter finns den ekologiska julmarknaden Adventsökomarkt på Kollwitzplatz. Här säljs julens läckerheter tillverkade av ekologiska råvaror samt hantverk från hela världen; allting producerat under rättvisa förhållanden. Julmarknaden är öppen söndagar under perioden 30 november – 21 december 2014.

London

Trafalgar Square anses vara Londons hjärta med en av de finaste julgranarna i staden. Den är en gåva från Norge som tack för hjälpen under andra världskriget och tänds den 5 december. Under perioden 8-23 december sjunger olika körer julsånger på Trafalgar Square och på nyårsafton är det fullt av folk på torget som firar in det nya året. Annars är ett besök på Harrods eller Fortnum & Mason fantastiskt stämningsfullt kring jul, även om det självklart är mycket folk. Julmarknader finns det riktigt gott om i London och utbudet av mulled wine – engelsmännens variant på glögg – är rikligt. Nedan listar vi några av stans bästa julmys.

Angels Christmas Market i Hyde Park Winter Wonderland. Här finns en julmarknad med hantverk och diverse matprodukter. Här finns också massor av nöjen såsom cirkus, skridskobana, karuseller och berg-och-dalbanor. Öppnar 21 november och stänger 4 januari.

Real Food Christmas Market den 19-23 december på London’s Southbank. Här ska man handla med sig gourmetmat och andra tillbehör som hör julen till från lokala, små producenter. Southbank Centre, Belvedere Road, London.

Julsånger i St Paul’s Cathedral Inget ger väl så mycket julstämning som engelska ”christmas carols”. I St Pauls Cathedral bjuds det på julsång varje dag under perioden 29 november till 24 december.

Columbia Road Christmas Evenings För en liten mindre och mer alternativ julmarknad beger man sig till Columbia Road i Shoreditch, det väldoftande hemmet för östra Londons berömda blomstermarknad. Här slipper man trängseln och kan istället i bohemiskt lunk njuta av julblommor i överflöd, vintagemode, konsthantverk, originella heminredningsprylar, udda prydnadssaker och läckra delivaror bland hippa östra London-bor. Öppet onsdagkvällar från 27 november till 18 december.

Paris

Den franska huvudstaden erbjuder ett antal traditionella julmarknader, Les Marches de Noël, med ett brett utbud av konst och hantverksprodukter samt lokala specialiteter och speciella gastronomiska läckerheter för julbordet. De viktigaste julmarknaderna i Paris ligger på Champs Elysées; Christmas Village (14 november – 4 jan), Marche Saint-Germain i 6:e arrondissementet i Saint Germain des Prés (från 6 december till och 2 januari), och St. Sulpice (från 1 december till 24 december – hantverk och traditioner). Annars hålls julmarknad på Trocadero Gardens (13 december-4 januari).

Julmarknad i Montparnasse Tower Den som är intresserad av franska delikatesser ska inte missa den här marknaden framför Gare Montparnasse i Montparnasse Tower. Öppet mellan 4 december till 31 december. Ta Metron till Montparnasse Bienvenue.

New York

New York är en fantastisk stad att vistas i och att få chansen att insupa julstämning här är magiskt. Vi har listat fem saker som man inte ska missa i jultider.

Rockefeller Center

Rockefeller Center är en av de mest berömda sevärdheterna i New York. Och särskilt till jul då de har en enorm julgran som tänds under en stor ceremoni. Granen tänds onsdagen den 2 december i år och efteråt bjuds det på uppträdanden kl. 19-21. Den kommer sedan stå upplyst fram till den 7 januari 2015. Här kan man också åka skridskor eller göra ett besök på Rockefeller Centers sevärdhet Top of the Rock, varifrån man kan se hela Manhattan och få riktigt fina bilder på Central Park, Chrysler Building, Brooklyn Bridge och Empire State Building.

Winter Village vid Bryant Park

Det senaste decenniet har man kunnat gå på julmarknad i Bryant Park. Här säljs konsthantverk, smycken, leksaker mm. Även här kan man åka skridskor, äta , fika och se olika happenings. Öppet mellan 21 oktober och 4 januari.

Macy’s julskyltning

Varuhuset Macys är berömt för att ha den finaste julskyltningen i New York som består av två teman varav det ena temat är återkommande varje år och kommer från den klassiska julfilmen Miracle on 34th Street. Det andra temat är alltid hemligt. Macys är New Yorks största varuhus.

Radio City Music Halls julshow

Radio City Music Hall har sedan 1932 kört julshowen ”The Rockettes – Radio City Christmas Spectacular”. Showen visas mellan 7 november och 31 december och är ca 90 minuter lång.

The Metropolitan Museum of Art

Varje år i december pyntar The Metropolitan Museum of Art sin Medieval Sculpture Hall. En stor julgran pyntas i barock stil med italienska juldekorationer. Ta med hela familjen till ett av världens finaste konstmuséer.

Wien

Varje stadsdel med lite självaktning har minst en julmarknad. De varierar en hel del i sitt utbud vilket gör dem extra roliga att besöka.

Wien Town Hall – Rådhusparken

Det här är den största och mest kända av julmarknaderna. Hela parken är fylld med dekorationer och det finns mängder av torgstånd med allt från julgranskulor, leksaker, hantverk till brända mandlar. Här finns sagohus och ponnyridning för barnen. Det finns även ett eget postkontor, som bara finns under jultiden och som till och med har en egen poststämpel, vilket filatelister brukar uppskatta. Här är det livligt och mycket att titta på. Pågår 15 november – 24 december och är öppen varje dag.

Schönbrunn

Här är utbudet sofistikerat, elegant och något dyrare men med utsökta hantverk. Här kan man köpa en jättegod soppa som serveras i en urgröpt, stor fralla. Gott och värmande. Pågår 22 november – 26 december framför slottet Schönbrunn. Efter juldagarna hålls en nyårsmarknad den 27 december- 1 januari på samma plats.

Karlsplatz

Exklusivt, bohemiskt hantverk. En del saker är lite dyrare men de är fantastiska hantverk. Bland annat smäckra silverarbeten och träsniderier. Pågår 21 november – 23 december 2013.

München

Den stora julmarknaden i München, vars rötter går tillbaka ända till 1300-talet, hålls varje år på Marienplatz, mitt i stadens hjärta. Julmarknaden erbjuder traditionella och unika bayerska julklappar, bland annat träsniderier från Oberammergau, pepparkakor (Lebkuchen) från Nürnberg och framför allt de vackra glasen från ”Kristallvägen” i de bayerska skogarna. Öppet från 27 november till 24 december.

Tollwood Christmas Festival På Tollwoods julfestival får du en annorlunda julupplevelse med uppträdanden, konst, hantverk och mängder av ekologisk mat och dryck, allt med ett konstnärligt uttryck och internationella kopplingar. Nyheten för i år är ett tält med enbart vegetariska och veganska godsaker. Öppet 27 november till 24 december.

Köpenhamn

Tivoli Julmarknadernas julmarknad i Köpenhamn är den på Tivoli, som bjuder på stadens största och mesta julspektakel för hela familjen. Med 27 åkattraktioner, balletten Nötknäpparen på Tivolis eget konserthus, julstugor med snacks och värmande drycker och utställningen En nordisk jul, ett område som förvandlats till en drömlik julvärld där tomten bor, utlovas garanterad julstämning! Glöm inte att prova den danska julspecialiteten ”æbleskiver” som är en slags stekt pannkaksboll som serveras med sylt och florsocker. Öppet från den 15 november till den 4 januari.

Nyhavn Under november och december förvandlas Nyhavn till en av de mysigaste julmarknaderna i staden. Julbodarna står uppställda och erbjuder traditionella danska julspecialiteter och mängder med julinspiration. Med hjälp av gasvärmare och filtar kan uteserveringarna här hålla öppet och serverar varm dryck till julmarknadsflanörer. Öppet 14 november till 21 december.

Hans Christan Andersens julmarknad I år slår man för första gången upp portarna till en ny julmarknad på Kultorvet mitt i Köpenhamn. Temat är den danske författaren H.C. Andersen och hans berättelser, och marknaden kommer bestå av en uppbyggd sagovärld där man kan kliva rätt in i de klassiska sagorna och träffa hans berömda figurer. I bodarna kan man bland annat köpa konst, hantverk och julgodis från hela världen, juldekorationer, glögg och varm choklad. Öppet 15-22 december.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…