Annons
Annons


Årets mörkaste dag – så påverkas vi

Den mörka årstiden får majoriteten av svenskarna – och i synnerhet kvinnor – att må dåligt.


En av fyra slarvar med kosten och lika många har svårt att passa tider. Tre av tio uppger att de till och med har somnat på arbetstid till följd av mörkret. Det visar en ny undersökning från Florida Department of Citrus, inför årets mörkaste dag som infaller den 21 december.

Annons

I undersökningen, där 1052 svenskar i åldrarna 15-80 år har medverkat, svarar över hälften (53 %) att de mår sämre under den mörka delen av året. Det är framförallt kvinnor som påverkas negativt. Hela 57 procent av de kvinnliga respondenterna uppger att de mårsämre eller till och med mycket sämre av mörkret. Sett över hela landet är det stockholmarna som mår sämst, hela 60 procent uppger att de mår sämre under de mörka vintermånaderna. Minst negativt påverkade av mörkret är personer i mellersta Norrland, där mindre än hälften (46%) svarar att de mår sämre.

Undersökningen visar att nära en av fyra svenskar (23%) äter onyttigare under den mörka årstiden. Även här är kvinnorna överrepresenterade – 28 procent uppger att de äter mer onyttigt under vintern, jämfört med 18 procent bland männen. Choklad, smågodis, bullar och kakor är de onyttigheter kvinnor främst äter för att pigga upp sig. Bland männen är även alkoholhaltiga drycker bland de populäraste onyttigheterna för att pigga upp sig.

Undersökningen visar också att vi har svårt att hålla tider till följd av mörkret. Mer än var fjärde (26 procent) uppger att de någon gång kommit för sent till jobb/skola på grund av mörkret. Många har till och med svårt att hålla sig vakna på jobbet eller i skolan – nära tre av tio (29%) svarar att de har somnat på arbetstid/skoltid.

Fakta årets mörkaste dag:

Årets mörkaste dag, eller vintersolståndet som det också kallas, inträffar då jordaxeln lutar så långt bort från solen som möjligt. Det markerar tidpunkten då det vänder och dagarna blir allt ljusare och längre. Solstånden sker två gånger per år, en gång på sommaren och en gång på vintern.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…