Annons
Annons


Årets pelargon – Caliente Pink

Årets Pelargon 2016 Caliente Pink är en urban tuffing som passar lika bra i hård stadsmiljö som i charmiga svenska sommarhem. Caliente Pink blommar tacksamt oavsett om den får utstå hårda vindar, blöta kalla somrar eller stekhet Medelhavsvärme.


Årets Pelargon 2016 Caliente Pink

Den vackra och tåliga Caliente Pink blev Årets Pelargon 2016! Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Caliente Pink är en traditionell zonalpelargon som korsats med en hängpelargon och resultatet är det bästa från båda föräldrarna. Caliente Pink har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är utbrett vilket öppnar för många olika användningsområden.

Annons

Blommorna som är enkla och nästan neonrosa sitter på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Tittar du noga ser du att kronbladen har mörka streck och ett vitt öga. Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon vilket framhäver de sobra blommorna.

Gilla Allas.se på Facebook

Henrik Jönsson är professionell odlare och han har odlat pelargoner i 25 år. Henrik är mycket förtjust i valet av Årets Pelargon 2016:

– Det allra bästa är kanske att den blommar tacksamt oavsett väderlek. Även om det är blött och regnigt blommar den och när det är torrt och soligt blommar den ännu bättre.

En annan fördel är att sorten är självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. Blomställningarna är också dekorativa efter att blommorna trillat av vilket ger pelargonen ett fräscht utseende.

Placering

Caliente Pink är en pelargon för utemiljöer. Den fungerar utmärkt på balkongen, altanen eller utanför entrén. Den blir fin i urnor och lådor och fungerar även utmärkt som marktäckare.

Optimalt för de flesta pelargoner är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Caliente Pink klarar dock både dragiga lägen och dåligt väder ypperligt.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jorden torka mellan vattningarna.

Juryns motivering

Lysande i sin enkelhet – enkel i sin skönhet.

En modern förädling, framtagen via korsning av traditionell zonalpelargon och hängpelargon. Du får det bästa av flera världar – enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är en kombination av de båda vilket speglas i ett allsidigt användningsområde.

I juryn för Årets Pelargon 2016 sitter Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 45 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Christer Haglund, Torsångs Handelsträdgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Se förra årets vinnare här!

I veckans Allas kan du läsa mer om pelargoner.


(186)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…