Annons
Annons


Varningen: Arsenik i risprodukter

Livsmedelsverket har under 2015 undersökt innehållet av arsenik i ris och risprodukter. Resultaten visar att ris innehåller arsenik i varierande halter och att halten arsenik är hög i framför allt de undersökta riskakorna.


riskakor

För att undvika ett alltför högt intag av arsenik rekommenderar Livsmedelsverket tillsvidare att barn under 6 år undviker riskakor och risdrycker och att både barn och vuxna äter varierat.

Annons

Råden berör även måltider i förskola och skola. Livsmedelsverket rekommenderar att riskakor inte serveras i varken förskolan eller skolan och att risdrycker undviks i förskolan. Det finns ingen anledning att sluta servera ris och andra risprodukter i förskola och skola, men variera gärna med andra kolhydratkällor som potatis, pasta och andra typer av gryn.

Gilla Allas.se på Facebook

Under de närmsta åren kommer undersökningarna av arsenikhalter i mat att fortsätta, både genom en utökad kontroll och genom kartläggning av halter i olika livsmedel. Flera företag arbetar redan aktivt för att sänka arsenikhalterna i sina produkter. Livsmedelsverket arbetar också för strängare gränsvärden för arsenik i livsmedel.

Av Johanna Svan
Källa: Livsmedelsverket


(52)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…