Annons
Annons


Ditt humör kan påverkas av vilken årstid du är född!

Årstiden du föddes på kan påverka ditt humör när du blir vuxen. Barn som är födda på hösten är exempelvis mindre benägna att bli deprimerade i vuxen ålder.


kvinna-fjaril

När forskarna studerade 400 personer, deras personlighetstyper och tittade på när på året de var födda kunde de se en rad olika tendenser.

Född på våren/sommaren

Om du är född på sommaren är sannolikheten att du drabbas av humörsvängningar som vuxen större än om du fötts någon annan årstid.
Barn födda under sommarmånaderna hade ett temperament med snabba och täta svängningar mellan glatt och sorgligt humör. Barn som var födda på sommaren eller våren var dock även överdrivet positiva som vuxna.

Född på hösten

När det gäller barn som var födda på hösten såg forskarna att de personerna, årstiden till trots, var mindre benägna att bli deprimerade som vuxna än de som är födda någon annan årstid.

Född på vintern

Personer som är födda på vintern visade sig vara lugnare och mindre lättirriterade än exempelvis sommarbarnen, även om de som var födda på sommaren var mer positiva över lag.

Så styrs humöret

Orsaken till att årstiden vi föds i verkar kunna påverka vår personlighet längre fram i livet tror forskarna beror på signalsubstanser som dopamin och serotonin.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Forskarna konstaterar dock att miljömässiga och genetiska faktorer spelar stor roll för personlighetsutvecklingen men pekar samtidigt på att man enligt studien även kan se att årstiden man föddes spelar roll.

En person född på vintern, då den låga dosen dagsljus kan påverka seretoninnivån negativt, riskerar exempelvis att drabbas av depression i större utsträckning än en person född på våren.

Läs också: Din plats i syskonskaran avslöjar vem du är!

Av Allas redaktion
Källor: En studie som publicerades på den årliga konferensen European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) 2014 och även presenterades av forskare vid European College of CNP Congress in Berlin 2015.

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktiminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!

LÄS OCKSÅ


(258)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…