Annons
Annons


Ät mer frukt!


Svenskarna äter frukt alldeles för sällan. En vuxen person ska få i sig cirka tre frukter varje dag. Endast två av tio äter frukt flera gånger dagligen och 15 procent så sällan som någon gång varannan vecka.

Annons

När det kommer till hälsosam mat anser varannan svensk att de till viss del har en allsidig och hälsosam kosthållning. Frukten tar dock inte lika stor plats i svenskarnas vardag. Endast två av tio, 22 procent, äter frukt flera gånger om dagen.

Gilla Allas.se på Facebook

Yngre svårast
Enligt Livsmedelsverket behöver en vuxen person ungefär 500 gram frukt och grönt per dag, vilket är betydligt mer än vad svenskarna faktiskt får i sig. Detta trots att frukt och grönsaker innehåller många av de näringsämnen vi behöver, bland annat vitaminer, mineraler och kostfibrer.
– Allra värst är situationen hos de yngre, säger Thomas Johansson, marknadsdirektör på Life som står bakom hälsoundersökningen.

Kvinnor hälsosammare
Kvinnor är i större utsträckning bättre på att få i sig frukt än män. 28 procent av dem får i sig frukt flera gånger om dagen, medan motsvarande siffra för männen endast är 16 procent. De satsar istället i högre utsträckning på att få i sig frukt någon gång i veckan, något som en femtedel svarar.

Sett till åldersskillnader uppger närmare var sjunde svensk mellan 41 och 50 år att de äter frukt väldigt sällan, en siffra som är högst bland alla de tillfrågade. Den äldre åldersgruppen, 51-65 år, är allra bäst på att följa rekommendationerna på det dagliga fruktintaget medan de mellan 18-30 år är sämst på att täcka dagsbehovet, bara 18 procent äter frukt flera gånger om dagen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…