Annons
Annons


Ät mindre med större gafflar


En större gaffel är modellen för att äta mindre!

Har du någonsin funderat över storleken på dina gafflar därhemma? Det bör du kanske göra.

Vill du äta mindre, använd mindre tallrikar. Och köp större gafflar!

Det är budskapet i en ny studie vi University of Utah i USA och som just publicerats i Journal of Consumer Research. Undersökningen visar att människor som äter med större gafflar äter mindre.

Annons

Restaurangtest
Studien gjordes under två dagar på en lokal italiensk restaurang. Några av borden var dukade med gafflar som var 20 procent större eller 20 procent mindre än restaurangens ordinarie gafflar.

Gilla Allas.se på Facebook

Resultatet blev att de gäster som åt middag med de stora gaffel, åt mindre och lämnade mer mat kvar på tallriken än de andra.

Teamet bakom studien tror att förklaringen kan vara att gästerna i högre grad kände en tillfredsställelse med de stora gafflarna, eftersom de blev mätta tidigare och visuellt fick uppfattningen att de åt mer mat.

Experter överens
Resultatet stämmer bra med vad näringsexperter länge hävdat.

– När du tar en större bit mat, ger det en större tillfredsställelse eftersom du får mer mat i dig. Om du däremot hela tiden bara tar småbitar, äter du också mer. Det visuella spelar stor roll för mättnadskänslan, förklarar dietisten Gerda Markussen som gör en jämförelse med glasens storlek:

– Om du använder långa, slanka glas tror du att du får mer i dig än om du får samma mängd i små, tjocka glas. Därför dricker du inte lika mycket om du använder höga, slanka glas.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…