Annons
Annons


Ått Padtum Söderström är Årets bagare 2017: ”Bullar behöver inte vara runda”

Årets bagare 2017 heter Ått Padtum Söderström. Här ger hon sina bästa baktips och berättar om hur uppväxten i Thailand inspirerat hennes brödkonst.


Ått Padtum Söderström, bagare och konditor på Vår gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm, har korats till Årets bagare i de svenska mästerskapen för professionella bagare. Finalen hölls i Nordstan i Göteborg.

Annons

Juryns motivering hyllade 26-åriga Åtts kreativitet och fantasi.

”Med en unik målmedvetenhet skapades tävlingsbakverk av högsta klass. Idog träning, fantasi och kreativitet i kombination med smaksäkerhet, tävlingsvilja och strukturerat arbete har lett till att samtliga bakverk höll en hög kreativ höjd och kvalitet, både när ddet gäller smaker och former. Årets Bagare 2017 och svensk mästare för professionella bagare har visat att hon verkligen blommat ut”, lydde motiveringen.

För Femina berättar Ått att hennes uppväxt i Bangkok, Thailand, gett henne en känsla för detaljer.

– Jag växte inte upp med någon brödkultur, men jag har med mig fingerfärdighet och gillar att fixa med småsaker. Jag har kombinerat smakerna jag vuxit upp med, som sesam, med svenska smaker som rapsfrön och dinkel. Formmässigt är många av mina bakverk lite spetsiga – jag tycker inte att bullar måste vara runda. Man måste våga testa sig fram – annars blir det tråkigt, säger hon.

Vad ser du för baktrender i år?
– Trenden just nu är franska kavlade bakverk med mycket smör och socker, det vill alla kunna göra. Men man måste hitta en bra balans där det blir lagom, det får inte blir för mycket av vare sig smöret eller sockret.

Vilket är ditt eget favoritbakverk?
– Kardemummabullar! Men på sommaren äter jag gärna tårta, en saftig mandelbotten med vaniljkräm och bär som ger lite syrlighet, det är det enklaste och godaste.

Finns det något bakverk som förtjänar en comeback?
– Det finns flera svenska klassiker som många har glömt, alla bakverk måste ju inte vara från Frankrike. Jag gillar katalaner, där man har en jättefrasig smörbotten och mazarinmassa med hallonsylt ovanpå. Det tycker jag är jättegott.

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi bakar?
– Dålig planering. Man kan inte bara blanda ihop en deg och sedan gå och göra något annat. Man måste förbereda sig ordentligt och vara noggrann. Sen är det viktigt att ha en våg hemma, decilitermått ger ingen exakthet – vissa mjöl är kompaktare och andra är lättare. Man får heller inte stressa degen, smakerna utvecklas mer om man låter den jäsa längre.

Ditt bästa tips för fluffiga, saftiga bullar?
– Knåda degen ordentligt i en maskin, då blir det bra gluten som håller fukten och gör brödet saftigt och gott.

Ått har tidigare tävlat i bland annat SM Unga Bagare och Dessertmästarna på Kanal 5. Hon har även varit medlem i det Svenska Juniorbagarlandslaget.

Text: Malin Karlberg

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…