Annons
Annons


Att vara med nära och kära viktigast med julen

Trots julstress är svenska folket nöjda med hur julen firas visar en färsk undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av IKEA Sverige. Och det är inte snö, hembakat eller en riktig gran som gör en riktig jul – istället är det nära och kära, julklappsutdelning och julskinka som är de viktigaste ingredienserna.


Hur viktigt är det med en riktig julgran och måste man laga all julmat själv? Den nya undersökningen visar att svenska folket är nöjda (79 %) med hur julen firas och att träffa sina nära och kära är det som värdesätts högst med julen. Fyra av tio känner dock stress inför julen och av de som har barn som bor hemma är det mer än hälften som känner så.

Annons

Jul på riktigt

Undersökningen visar att det bara är ett fåtal ingredienser som krävs för att vi ska känna att det är jul ”på riktigt”. Det krävs en julklappsutdelning, även om det inte måste vara tomten som delar ut klapparna (63%). Kalle Ankas jul har också en central roll på julafton (55% tycker att det är viktigt). Andra viktiga aktiviteter för att höja julkänslan är att gå besöka julottan eller midnattsmässan (9%) eller spela sällskapsspel (14%).

Avkoppling under julen

Undersökningen visar också att många använder julhelgen till att vila. Lång sovmorgon (61%), läsning (50%) och att titta på filmer och serier (77%) är centrala delar under julen. Drygt fyra av tio (41 %) tar en tupplur mitt på dagen, och nära var femte (18%) anger att de går runt i pyjamas hela juldagen eller annandagen.

Skinkan, julbordets viktigaste rätt

På andra plats av vad som är det bästa med julen kommer maten, och inte heller här finns några direkta överraskningar över vad vi vill ha på vårt julbord. Av de tre viktigaste rätterna på julbordet är skinkan den viktigaste (69%). Här finns dock en tydlig generationsskillnad. Julskinkans betydelse minskar mellan generationerna – från 76 procent hos de över 65 år till 59 procent hos dem som är 29 år eller yngre. Janssons frestelse och sill kommer på en delad andraplats (34%). De yngres topplista skulle se något annorlunda ut då köttbullar skulle följa som tvåa (50%).

Viktigast på julbordet

1. Julskinka (69%)

2. Sill (34%)

3. Janssons frestelse (34%)

4. Köttbullar (32%, men 50% för de under 29 år.)

Ljusets högtid

Majoriteten börjar julpynta på första advent och viktigt är ljus, vare sig det är elektriskt eller levande. Det viktigaste julpyntet eller juldekorationen är elljusstaken (50%), följt av adventsstjärnan (44%). Enligt resultatet från undersökningen minskar betydelsen av elljusstake med åren, den är minst viktig bland yngre. Bland de regionala skillnaderna syns en större förkärlek för adventsstjärnan i Stockholms län än i övriga län. Att granen ska vara äkta är något som har större betydelse för de yngre, där 54 procent tycker att den är en viktig del av julen.

Viktigaste julpyntet:

1. Elljusstaken (50%)

2. Adventsstjärnan (44%)

3. Äkta julgran (42%)

Foto: Shutterstock
Om undersökningen: TNS SIFOs internetpanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 18-75 år. Fältperiod: 6-10 oktober 2014. 1034 svar.


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…