Annons
Annons


Att vara publik gör oss friskare!


Gå på konsert är en positiv aktivitet - i flera hänseende.

Lyssna på konserter, eller titta på teater och sport gör oss lyckligare! Detsamma gäller för utövarna. Det visar en norsk studie gjord på över 50.000 människor.

Forskningsprojektet visade att människor som under en sex månader deltog som publik i kulturevenemang mellan en och fem gånger, uppskattade sin egen hälsa 14 procent bättre än människor som aldrig tittade på kulturella aktiviteter. Samma personer uppgav också att de kände en större allmän livstillfredsställelse och hade färre depressioner och ångest än icke-kulturkonsumenterna.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Positiva erfarenheter
– Det finns mycket som tyder på att de positiva erfarenheterna du får i kulturella sammanhang, faktiskt har en effekt på den biologiska nivån, säger Steinar Krokstad, professor vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet som genomfört projektet.

Han anser att det är viktigt att se på kultur som hälsofrämjande:

– Kultur spelar en roll i hälsofrämjande arbete. Om vi på ett smart och systematiskt sätt kan sprida kulturutbudet till alla grupper av befolkningen, så uppnår vi också en bättre folkhälsa, säger Steinar Krokstad som har bidragit till att göra undersökningen.

Kultur och utbildning
Mads Hermansen, professor i psykologi vid Århus universitet i Danmark , håller med om att kulturella och sociala aktiviteter påverkar människors hälsa. Han konstaterar dock att människor som odlar kulturliv, ofta också är de som gör bra ifrån sig på andra områden – till exempel i arbete och utbildning:

– Man vet folk som har energi att odla kulturen ofta har en bättre utbildning och lever längre än människor som har lägre utbildning och som inte odlar mycket kultur. Det visar att det finns ett samband, säger Mads Hermansen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…