Annons
Annons


Åtta av tio bilister upptäcker inte joggarna i vintermörkret


Mörkersikten är oerhört försämrad nu under vintermånaderna. Om du joggar på vägarna använd reflex så att bilförarna kan upptäcka dig i god tid.

Mörkersikten är oerhört försämrad nu under vintermånaderna. Om du joggar på vägarna använd reflex så att bilförarna kan upptäcka dig i god tid.

Åtta av tio bilförare har någon gång blivit plötsligt överraskade av att möta en motionslöpare i mörkret. Samtidigt svarar fyra av tio som springer utomhus på vintern att de upplevt att bilförare inte sett dem i tid.

Annons

Det är visserligen nytt år, men den mörka årstiden fortsätter ett par månader till. I en undersökning säger en av tre att de brukar löpträna utomhus under höst och vinter. Fyra av fem motionslöpare uppger att de använder reflex när de är ute och springer.

– Att man har reflex ökar chanserna markant att bli sedd på mörka vägar, men det är fortfarande ingen garanti. Sämre synlighet och längre bromssträckor för fordon ökar risken för att bli påkörd under vintertid, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa som ligger bakom undersökningen.

Bilister överraskade av joggare
Trygg-Hansa frågade bilister och motorcykelförare om hur de upplever människor som motionerar på eller nära bilvägar. Nästan åtta av tio (77 procent) svarade att de någon gång blivit överraskade av en motionslöpare i mörkret.

När Trygg-Hansa ställde motsvarande fråga till motionslöparna svarade fyra av tio (40 procent) att de upplevt att förare i bil eller på motorcykel blivit överraskade av dem när de sprungit utomhus.

– Många löparkläder har idag insydda reflexer, i grunden är det bra för då glömmer man dem inte. Det många dock kanske inte vet är att reflexer har begränsad livslängd. När de tvättas och slits försämras deras funktion. Reflexvästar eller påhängda reflexer är bättre i det avseendet då de kan bytas ut oftare, säger Anna Svärd.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av analysinstitutet YouGov. Under perioden 13-26 september 2013 har sammanlagt 3480 intervjuer genomförts med kvinnor och män i åldern 18-74 år i Sverige.

 


(58)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…