Annons
Annons


Åtta av tio bränner sig i solen!


Sola smart och skydda utsatta hudpartier.

Trots alla larmrapporter fortsätter många att sola utan tillräckligt skydd. Åtta av tio bränner sig i solen visar en undersökning som Nätverket mot cancer gjort i Halmstad.

79 procent av dem som i maj besökte Solskolans tält i Halmstad har bränt sig i solen. Men många kan tänka sig att dra ner på solandet, särskilt bland äldre.

Annons

Skador på huden
Drygt 100 personer svarade på en enkät och UV-scannade sig hos Nätverket mot cancers Solskola. Ett fotografi från UV-kameran visar vilka delar av ansiktet som har varit extra utsatta för solexponering och som behöver skyddas mot solen. Många hade skador i huden.

Gilla Allas.se på Facebook

Solar fel
– Helt uppenbart solar vi på ett felaktigt sätt, vi inser inte de risker det innebär att utsätta sig för intensiv och långvarig UV-strålning. Många tror att solbränna är ett tecken på friskhet, men brun hud är ett tecken på skadad hud och därmed en ökad risk för att utveckla hudsjukdom som i värsta fall är cancer, konstaterar Katarina Johannsson, samordnare för Nätverket mot cancer.

Känner fräschör
Nio av tio känner sig fräschare när de är bruna, visar enkäten bland halmstadsborna. Men de har också bränt sig och kan tänka sig att sola mindre (77 procent), enligt svaren.

145 000 svenskar drabbas varje år av hudcancer eller förstadier till hudcancer, så kallade aktiniska keratoser. Aktiniska keratoser är de allra vanligaste hudskadorna orsakade av för mycket solexponering. Skadorna yttrar sig som rodnader och fjällande förändringar i huden och är ett förstadium till skivepitelcancer.

Drabbade blir yngre
Aktiniska keratoser förekommer på de hudområden som exponeras mest för solljus, t.ex. huvudet, ansiktet, handryggarna och armarna. Generellt förekommer aktinisk keratos främst hos äldre. Diagnosen har dock ökat över hela världen de senaste åren – även hos människor som är yngre än 40 år.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…