Annons
Annons


Åtta av tio KOL-drabbade saknar diagnos

Åtta av tio som är drabbade av sjukdomen KOL har inte fått diagnos, trots att sjukdomen kan upptäckas genom ett enkelt test på vårdcentralen. Detta innebär att fler än 400 000 svenskar lever med KOL utan att få behandling, enligt nya beräkningar från Hjärt-Lungfonden.


Fotograf: Anna Molander för Hjärt-Lungfonden

– KOL är den enda dödliga folksjukdom i vilken dödligheten fortfarande ökar. Men för dem som tidigt får sin diagnos kan sjukdomsförloppet bromsas, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Annons

Halv miljon drabbade
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av våra stora folksjukdomar med fler än en halv miljon drabbade bara i Sverige. Av dem saknar åtta av tio diagnos, trots att ett enkelt spirometritest som mäter lungkapaciteten kan avslöja sjukdomen. Testutrustningen finns på en majoritet av landets vårdcentraler, men ändå görs alltför få spirometritester.

Gilla Allas.se på Facebook

– Vården behöver bli betydligt bättre på utföra spirometritester så att drabbade upptäcks i tid. Samtidigt behövs det mer forskning kring KOL så att sjukdomen kan förebyggas bättre, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Halvera dödsfallen
Under juli och augusti satsar Hjärt-Lungfonden på att uppmärksamma KOL och samla in pengar för att finansiera forskningsprojekt kring KOL. Hjärt-Lungfonden vill på sikt halvera antalet dödsfall i sjukdomen.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…