Annons
Annons


Åtta av tio riskerar ny hjärtinfarkt!


Träning är ett bra sätt att hålla nere blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt. Foto: Colourbox

Träning är ett bra sätt att hålla nere blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt. Foto: Colourbox

Ett år efter hjärtinfarkten är det endast två av tio drabbade, 20 procent, som når de viktigaste målvärdena för att undvika en ny infarkt. Det innebär att åtta av tio patienter inte har minimerat sina risker att drabbas på nytt.

Annons

Det framgår av en ny sammanställning som Hjärt-Lungfonden presenterar i den kommande Hjärtrapporten 2013.

– Det är allvarligt att så många inte når målvärdena. Den som drabbats kan göra mycket för att minska risken för en ny hjärtinfarkt och det är viktigt att vården och patienterna arbetar tillsammans, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sänk blodtrycket
Målvärdena för hjärtinfarktspatienter gäller fyra av de allvarligaste riskfaktorerna för infarkt. Målen är att sänka sitt blodtryck och sina blodfettsnivåer, att sluta röka och att börja träna. Men bara två av tio hjärtinfarktspatienter, 20 procent, når de fyra målen drygt ett år efter infarkten. Det visar Hjärt-Lungfondens jämförelse av uppgifter som sjukhusen har rapporterat in.

Hur väl patienterna når målvärdena varierar stort mellan sjukhusen. I Ljungby, Eksjö och Katrineholm klarar runt 40 procent målen, men på de sjukhus som visar de sämsta resultaten gäller det bara några få procent.

Bättre på att följa upp
– Intensiv forskning och förbättringar inom vården har gjort att vi kan rädda många fler liv i dag jämfört med för bara några år sedan. Nu behöver vården bli bättre på att följa upp och hjälpa de som drabbats så att det inte sker igen, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Råd mot hjärtinfarkt:

  • Håll koll på blodtrycket
  • Kolla dina blodfetter
  • Sluta röka
  • Börja träna

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…