Annons
Annons


Åtta dokumentärer som öppnat våra ögon


Prostitution bestraffas med spö- eller dödsstraff enligt islams lagar. Däremot kan en man "gifta sig" ett par timmar och på så vis undkomma straff. Fariba är 24 år och försörjer sig på gatan i Iran. Foto: Nahid Persson

Prostitution bestraffas med spö- eller dödsstraff enligt islams lagar. Däremot kan en man ”gifta sig” ett par timmar och på så vis undkomma straff. Fariba är 24 år och försörjer sig på gatan i Iran. Foto: Nahid Persson

SVT gör en dokumentärsatsning med anledning av att Guldbaggen firar 50 år 2014. Åtta stycken av senaste årens guldbaggebelönade dokumentärer, bl a biosuccén ”Searching for Sugarman”, visas åtta sommarkvällar på söndagar i SVT2.

Annons

– Uppmärksamheten kring dokumentärer har varit extra stor på sista tiden. Följer man sommarens serie av guldbaggevinnare i dokumentärklassen – förstår man att det knappast rör sig om en tillfällighet att den svenska dokumentären är stark, säger Ingemar Persson, chef för SVT Dokumentär

Först ut är ”Prostitution bakom slöjan” av Nahid Persson. Nahid Persson reser tillbaka till sitt hemland Iran. Där träffar hon de två väninnorna Mina och Fariba, som bor på samma gård. De lever ett hårt liv. Ett osentimentalt porträtt av två kvinnor som tvingas prostituera sig för att försörja sig och sina barn i dagens Iran – ett resultat av en misslyckad revolution.

Prostitution bakom slöjan: Söndag 8 juni, kl 22.00. SVT2

Övriga dokumentärer i serien:

  • Söndag 15 juni kl 22:00: Vikarien av Åsa Blanck och Johan Palmgren. Högstadieläraren Max Wejstorp i Stockholm har börjat misströsta – efter att ha kämpat med sina elever utan resultat bjuder han in sin gamle lärare Folke Silvén som vikarie.
  • SVT2 söndag 22 juni kl 22:00: Nunnan av Maud Nycander. Marta har gjort ett oerhört radikalt livsval. 19 år gammal går hon med i Karmelitorden, den strängaste av alla klosterordnar. Sin familj kan hon bara träffa i ett speciellt besöksrum med galler.
  • SVT2 söndag 13 juli kl 22:00: Maggie vaknar på balkongen av Ester Martin Bergsmark och Mark Hammarberg. Ett porträtt av en karismatisk kvinna och av Sverige anno 2008.
  • SVT2 söndag 20 juli kl 22:00: Ebbe the movie av Karin af Klintberg och Jane Magnusson.Historien om Ebbe Carlsson skildrar Sveriges främsta och mest hänsynslösa sociala klättrare. Ebbe var en fena på att nästla sig in i maktens korridorer.
  • SVT2 söndag 27 juli kl 22:00: At night I fly av Michel Wenzer. Om Spoon Jackson och de andra internerna som försöker finna en mening med sitt liv, trots vetskapen om att de aldrig kommer att lämna fängelset.
  • SVT2 söndag 3 augusti kl 22:00: Searching for Sugerman av Malik Bendjelloul. Dokumentären har setts av över 1,5 miljoner biobesökare i Sverige och är den mest sedda svenska dokumentärfilmen någonsin.
  • SVT2 söndag 10 augusti kl 22:00: Belleville baby av Mia Engberg. Filmen vill återkalla en tid som flytt och en kärlek som gått förlorad. Samtidigt är det allmängiltigt, universella känslor som de flesta av oss upplevt. Minnen.

 


(19)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…