Annons
Annons


Baka gott utan gluten!


Allas frilansmedarbetare Elisabeth Ekstrand Hemmingsson aktuell med nya Glutenfria kokboken.

Allas Matnyttigt-redaktör Elisabeth Ekstrand Hemmingsson är aktuell med nya ”Glutenfria kokboken” (Masolit förlag).

Allt fler svenskar utvecklar celiaki, glutenintolerans. En av dem är Allas frilansmedarbetare Elisabeth Ekstrand Hemmingsson som fick diagnosen 1986. Hon jobbade då med att komponera nya rätter för ett provkök. Celiakin gjorde det omöjligt att vara kvar, i stället har hon fortsatt att använda sina kunskaper inom området glutenfri bakning. År 1992 kom hennes första kokbok ”Baka glutenfritt matbröd” (Masolit förlag) och idag har hon ett tiotal bak- och kokböcker bakom sig. I veckans nummer av Allas (43) delar Elisabeth Ekstrand Hemmingsson med sig av sina bästa glutenfria baktips, exempelvis att tillsätta någon matsked fiberhusk för att få jäsdegar med bra elasticitet.

Annons

Vi publicerar också recept i tidningen ur hennes nya bok ”Glutenfria kokboken”. Ett litet smakprov ur boken får du redan här:

 

2464-6p1

Saftiga müslibullar som är lika goda med ost som
med en klick marmelad till frukost.

 

MÜSLIBULLAR

 

CA 16 STYCKEN

50 g jäst

5 dl kall mjölk

2 msk olja

1½ msk Fiberhusk

1½–2 tsk salt

ca 8 dl glutenfri mix (480 g)

ca 2 dl glutenfri müsli (ca 70 g)

 

PENSLING OCH GARNERING

1 ägg

müsli

 

Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, Fiberhusk och salt. Rör om och låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda ner det mesta av mixen och arbeta degen kraftigt i maskin. Tillsätt resten av mjölet och müslin. Degen ska vara ganska kladdig och går inte att knåda när den är klar.

Pudra lite mjöl över den färdiga degen, så går det lättare att handskas med den. Klicka degen på bakpappersklädd plåtar, det går lätt med hjälp av ett par skedar. Mjöla handen och platta till varje degklick en aning.

Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite müsli.

Placera plåten något högre upp än mitten i ugnen och grädda i 250 grader, 8-10 minuter, tills bröden har fin färg. Låt müslibröden svalna under bakduk.

 


(6)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…