Annons
Annons


Balkongen blommar i blått

Här får du sköna tips, idéer och bra växter för balkongen. Välj svenskodlade blommor och färgtoner i svala blåa nyanser som för tankarna till hav och molnfri sommarhimmel.


Balkongblommor

Blommor i nyanser av himmel och hav lyser upp på balkongen. Foto: Blomsterfrämjandet

Ett enkelt sätt att lyfta en trist och tom balkong är med balkonglådor. Hur fin och lättskött den blir beror till stor del på hur stor jordvolym lådan rymmer. Ju mer jord desto bättre är förutsättningarna för växterna ska bjuda på rik blomning under lång tid.

Annons

20 cm bred och 20 cm hög är ett bra mått på en balkonglåda. Det finns också fiffiga konstruktioner med vattenmagasin i botten. Välj jord av hög kvalitet.

Amplar

Amplar skapar skön känsla. Häng upp flera i olika höjd.

Sparar golvyta

Amplar är tacksamma eftersom de inte tar någon golvyta. Häng gärna en liten grupp amplar bredvid varandra i olika höjder, det blir ett fint blickfång.

Amplar på balkongen måste vattnas ofta om de är utsatta för drag eller starkt solljus. Bra ampelväxter i blå toner är femtunga, blåkrage, lobelia, småpetunia, petunia och hängverbena. Ta gärna upp blommans färgton i ampelsnörena.

Tänk i nivåer!

Vackra hängande växter kan kompletteras med sådana som fyller ut samt de som skapar höjd. Höjdare som passar till blått är till exempel gräs och jätteverbena. Alunrot, silverek och silvergirland fyller ut bra och döljer fula kanter medan silvernjurvinda, slideranka och ampelvinda böljar ner över kanten.

Hängmatta

Häng upp en härlig hängmatta att mysa i.

Hängmatta

En hängmatta tvärs över balkongen höjer mysfaktorn rejält. Fyll den med mjuka kuddar och en skön filt. Precis som amplar och balkonglådor frigör den golvyta.

Växttips

Penséer

Penséer är tacksamma och prisvärd. De blommar länge och ofta fortsätter fägringen långt in på sommaren. När penséerna blir gängliga och risiga kan de klippas ner och efter ett par veckor blommar de fint igen. Det finns också en serie som heter Cool Wave som passar perfekt till amplar. De får ett buskigt och lite överhängande växtsätt som böljar ner över krukkanten.

Hortensia

Blåa hortensior är både moderna och ljuvt romantiska. Blomfärgen styrs av jordens pH-värde och för att de ska bli blå krävs ett pH-värde på 5–5,8. Rododendronjord passar bäst.

Jorden bör alltid vara fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos under hela växtperioden. Hortensian övervintrar utmärkt på en sval plats. I södra Sverige kan den planteras i rabatt. På balkongen klarar hortensian sig bara om det blir en mycket mild vinter.

Lavendel

Få växter doftar så gott som lavendel. Den förmedlar också en härlig känsla av Medelhav. Som extra bonus lockar de vackra blommorna till sig fjärilar och bin.

Bäst trivs lavendel i ett riktigt soligt läge, då doftar den också som mest. Sparsam vattning räcker gott för att täcka lavendelns behov. Blomman är egentligen en perenn men i kruka på balkongen får den betraktas som ettårig.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…