Annons
Annons


Ballong räddar flygturen

När man flyger kan det förändrade trycket i kabinen, särskilt vid landningen, ge besvär i öronen. Det känns som om det slår lock för öronen, man hör sämre och det kan ibland också göra riktigt ont. Detta beror på att det bildas ett undertryck innanför trumhinnan.


En ballong som blåses upp med näsan, kan lindra öronsmärta vid flygningar.

Ballonger är kul – och nu kan de även göra flygresan roligare!

För det mesta försvinner det av sig självt. Om inte får man jämna ut det genom att hålla för näsan samtidigt som man försöker blåsa ut luft genom näsan. Luften pressas då upp genom örontrumpeten i stället så trycket jämnas ut och locket släpper.

Annons

Blås upp med näsan
För många barn kan flygturen bli en plåga med öronsmärtor eftersom de har svårt för att göra den här tryckutjämningen på sig själv. Med hjälp av en speciell ballong, Otovent, som barnet blåser upp med näsan regleras trycket och obehaget försvinner.

Rör i trumhinnan
Samma metod kan också med fördel användas hos en del så kallade öronbarn, i stället för operation där man sätter in rör i trumhinnan. Det är hos barn med upprepad öronkatarr där vätska samlas i mellanörat. Röret i trumhinnan gör att luft kommer in i mellanörat vilket förbättrar hörseln. En sådan operation utförs under full narkos.

Bra för öronbarn
Ett alternativ till operation är då att låta barnet blåsa upp en Otoventballong med näsan så att undertrycket i mellanörat justeras. På Rigshospitalet i Köpenhamn menar man att den här metoden kan halvera antalet öronoperationer av de barn över tre år som prövar metoden och på så sätt kan slippa genomgå en operation.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…