Annons
Annons


Bara var tjugonde lagar mat tillsammans med barnen


Två av tre föräldrar önskar att barnen oftare deltog i matlagningen. Trots det visar en ny undersökning att endast fem procent av föräldrarna dagligen lagar mat tillsammans med sina barn.

Nästan 40 procent av föräldrarna i undersökningen som gjorts på uppdrag av Uncle Ben’s uppger att de aldrig (13 procent) eller mer sällan än en gång i månaden (26 procent) lagar mat tillsammans med sina barn. Bara var fjärde förälder uppger att barnen deltar i matlagningen två gånger i veckan eller oftare.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Det vanligaste skälet till att föräldrar inte involverar sina barn oftare är enligt undersökningen att det tar för lång tid. 42 procent av föräldrarna uppger att det går snabbare att laga maten själv. 29 procent uppger att barnen är ointresserade. Men 2 av 3 föräldrar skulle vilja laga mat tillsammans med barnen oftare.

Undersökningen visar även att:

 • Spädbarnsföräldrar och tonårsföräldrar bryr sig mer om att måltiden är sammansatt enligt tallriksmodellen än småbarnsföräldrar. (0-3 år 26 procent, 4-7 år 21 procent, 8-14 år 23 procent, 15-20 år 23 procent).
 • Även skälen till att föräldrar prioriterar bort gemensam matlagning varierar med barnens ålder. 82 procent av de svarande med små barn (4-7 år) uppger att de inte lagar mat med barnen för att det tar längre tid då, medan endast 9 procent uppger att det beror på att barnen är ointresserade. För
 • föräldrar med större barn (8-20 år) uppger bara 10 procent att tidsåtgången är en faktor. 5 procent anger bristande intresse som skäl.
 • Barnens vanligaste uppgifter när de hjälper till i köket är duka eller duka av bordet (72 procent) och skära/hacka grönsaker och ingredienser (54 procent).
 • Dubbelt så många föräldrar mellan 40-55 år, jämfört medföräldrar mellan 20-29 år, ger barnen eget ansvar i köket.
 • 63 procent tycker det är viktigt att hela familjen tycker det är gott när de lagar mat till barnen – viktigare än att måltiden är sammansatt enligt tallriksmodellen (17 procent) eller att just barnen tycker det är gott (17 procent).

Om undersökningen
Uncle Ben’s har i februari månad 2014 låtit undersökningsföretaget Snabbasvar ställa frågor till ett representativt urval av svenskar om matlagning med barn. Totalt genomfördes drygt 1000 webbaserade intervjuer med respondenter från hela landet.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

 • Småkockarna

  Hej, vad
  roligt att läsa detta inlägg. Även jag har skrivit om min
  familj och mina barn och hur vi gör.
  Jag startade upp Småkockarna, en
  matlagningsskola för barn och unga, just i syftet att lära ut goda vanor och
  enkel matlagning. Det är alltid roligt att få se barn laga mat och känna sig
  stolta med sina kreationer!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…