Annons
Annons


Lär barnen flyta – minska drunkningsdöden


Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett till sex år och varje år dör i genomsnitt nio barn i drunkningsolyckor. Nu på lördag genomför Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet flytträningstillfällen i sex städer, från Umeå i norr till Malmö i söder.

Annons

Att kunna flyta i vatten är ett första steg till simkunnighet och en livsnödvändighet för små barn. Därför anordnas för andra året i rad, kostnadsfria tillfällen där föräldrar kan lära sig att flytträna med sina barn. Tillfällena hålls nu på lördag den 17 maj i orterna Umeå, Östersund, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Obligatorisk simning
I Sverige är det obligatoriskt att kunna simma 200 meter i årskurs 6, men 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan dess. Förra året introducerades Babybojen, som syftar till att informera föräldrar hur man kan flytträna med sina barn. En viktig del av projektet är så kallade flyttillfällen, dit föräldrar kan komma med sina barn för att flytträna tillsammans med personal utbildad av Svenska Livräddningssällskapet. Tillfällena ifjol var helt fullbokade med över 350 deltagande barn.

– Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa arbetar gemensamt med vår nollvision att inga barn ska drunkna i Sverige. Att börja vänja och träna sitt barn att vara i vattnet tidigt är otroligt viktigt. Ju tidigare man börjar desto större chans har man att skapa bra förutsättningar för sitt barn, säger Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Minskat med två tredjedelar
På 1970-talet drunknade i snitt 33 barn per år i Sverige, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Denna siffra har dock minskat betydligt till att de senaste fem åren omfatta i genomsnitt nio barn per år*. 2013 drunknade 7 barn i Sverige.

Här hålls flyttillfällen den 17:e maj:

  • Umeå: Medley Umeå Simhall. Lördag 17 maj klockan 12.00-14.00
  • Östersund: Storsjöbadet. Lördag 17:e maj klockan 10.00-13.00
  • Sundsvall: Himlabadet. Lördag 17:e maj klockan 15.00-17.00
  • Stockholm: Vattenhuset i Bergshamra. Lördag 17:e maj klockan 13.30-15.00
  • Göteborg: Frölunda Kulturhus/Badhus. Lördag 17:e maj klockan 11.00-13.00
  • Malmö: Parkmöllan/Trampoolin. Lördag 17:e maj klockan 13.00-15.00

HÄR kan du läsa mer om hur man anmäler sig och sitt barn.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…