Annons
Annons


Barn positiva till mobilförbud i skolan

Fyra av tio 10-15-åringar har totalt mobilförbud på sina skolor. Av dem tycker över hälften att förbudet är bra. Det visar en undersökning som Novus har gjort med nära 1 200 elever i årskurs 4-9 på uppdrag av Telenor.


mobil-i-skolan

Bara sex procent av alla 10-15-åringar får använda sina mobiler i skolan hela tiden. 53 procent får använda dem men inte på lektionstid, och 40 procent har totalt mobilförbud i sina skolor. Av de som har totalt förbud tycker nästan sex av tio (57%) att förbudet är bra.

Annons

– Anledningarna till mobilförbuden är flera och tycks variera mellan olika skolor, bland annat att öka elevernas arbetsro och få eleverna att röra sig mer på rasterna men också för att minska nätmobbning och nätkränkningar, säger Lina Sundqvist, ansvarig för kundtrygghet och initiativet Nätprat på Telenor.

Gilla Allas.se på Facebook

I undersökningen uppger majoriteten av alla barn och unga att de känner sig trygga på nätet, men det finns fallgropar. Bland annat har tre av tio mellan- och högstadieelever (29%) fått något sårande, kränkande eller elakt skrivet till sig på nätet under det senaste året.

– För att komma tillrätta med nätkränkningar och nätmobbning tror vi inte att mobilförbud är en långsiktig lösning. I stället tror vi att det är avgörande att vi vuxna, som själva inte har vuxit upp med internet, engagerar oss mer i våra barns liv på nätet och blir mer närvarande på den digitala skolgården så att vi kan vara ett bra stöd för våra barn även där, säger Lina Sundqvist.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Telenor. Totalt har 1193 intervjuer med barn i åldern 10-15 år genomförts under perioden 22 juni – 6 juli 2016. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

LÄS OCKSÅ


(38)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…